Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

TERAZ.TV: Dve tváre leteckého biznisu

Foto: Teraz.TV

Dva príbehy dvoch rôznych leteckých spoločností z rôznych kontinentov. Malaysia Airlines sú na pokraji bankrotu a Ryanair hlási dvojnásobné zisky.


Kuala Lumpur/Dublin 29. júla (Teraz.TV) - Jednej z najväčších aeroliniek sveta Malaysia Airlines hrozí kvôli dvom tragédiám bankrot. Denne prichádzajú o takmer dva milióny dolárov. Analytik Shukor Yusof z poradenskej spoločnosti Endau Analytics povedal, že pri každodennej strate jeden až dva milióny dolárov sa vzhľadom na odhadované rezervy môže spoločnosť udržať nad hladinou ešte asi šesť mesiacov.

Aerolínie postihli tento rok dve mimoriadne tragické udalosti. Najskôr 8. marca zmizlo z radarov ich lietadlo na trase z Kuala Lumpur do Pekingu, a potom 17. júla ich ďalší stroj letiaci z Amsterdamu do Kuala Lumpur zostrelili nad východnou Ukrajinou.

V prvom lietadle bolo na palube 239 ľudí 14 národností, v druhom ich bolo 298, väčšinou z Holandska. Haváriu lietadla nad východnou Ukrajinou nikto neprežil. Aerolínie už pripravujú reštrukturalizáciu svojho biznisu. Medzi možnými riešeniami sú zmena názvu, nové trasy či prilákanie nových investorov. Nevylučujú však ani bankrot.



V úplne inej situácii je írska letecká spoločnosť Ryanair, ktorá dosiahla v 1. kvartáli fiškálneho roka 2014/15 nárast zisku na viac ako dvojnásobok vlaňajšej hodnoty. Pomohol jej pritom aj väčší nápor cestujúcich počas veľkonočných sviatkov, ktoré tento rok pripadli na apríl. Vedenie Ryanairu zároveň zvýšilo svoj odhad zisku za celý rok. Po slabších vlaňajších výsledkoch aerolinky prijali opatrenia na zvýšenie počtu cestujúcich. Týkali sa rozvrhnutia sedadiel, zníženia poplatkov za batožinu a zjednodušenia internetovej stránky. Začali tiež s predajom leteniek na leto skôr ako po iné roky a ponúkajú aj výhodnejšie ceny za kúpu letenky v skoršom termíne.