Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Teroristické útoky môžu znížiť záujem ľudí o lety do Nice

Vyšetrovatelia na mieste útoku kamiónu v noci na 15. júla 2016 vo francúzskom Nice. Foto: TASR /AP

Podľa aktuálnych informácií si útok vyžiadal najmenej 84 mŕtvych, 18 zranených je v kritickom stave a desiatky ďalších utrpeli ľahšie zranenia a ďalším 120 osobám bola poskytnutá odborná pomoc.

Bratislava 15. júla (TASR) - Teroristické útoky môžu odradiť ľudí od cestovania lietadlom do danej destinácie. Podobné útoky ako sa stali vo francúzskom Nice pritom podľa Patrika Vasa z portálu Pelikan.sk väčšinou odradia ľudí, ktorí lietajú menej často.

"V zásade však platí, že teroristické útoky majú krátkodobý vplyv na predaj individuálnych leteniek a takmer žiadny na predaj biznis leteniek, teda na predaj leteniek, ktoré sa nakupujú z dôvodu pracovnej cesty," opísal Vas.

Po minuloročných útokoch na francúzske hlavné mesto sa podľa neho cestovateľské správanie Slovákov zmenilo a globálne klesol záujem o cestovanie do populárnych európskych metropol. "V prípade Paríža bol záujem tesne po útokoch o 30 % nižší a ostal na tejto úrovni približne päť až šesť týždňov," vyčíslil Vas. Po piatich až šiestich týždňoch sa však predaje vrátili k štandardným číslam, a to za niekoľko dní.

"Podobný trend očakávame aj v prípade predaja leteniek do Nice. Záujem Slovákov o cestovanie do Nice môže byť po útokoch o niečo nižší, na základe analýz po útokoch v Paríži či Bruseli si však nemyslíme, že tento jav bude pretrvávať dlho," odhadol.

Aj podľa Radky Šťávovej zo spoločnosti Student Agency teroristické útoky bezprostredne ovplyvňujú záujem turistov o lety do konkrétnej destinácie. "Po jesenných útokoch v Paríži sa na niekoľko týždňov prepadol predaj leteniek o desiatky percent," konštatovala.

V tejto chvíli nedokáže podľa vlastných slov odhadnúť dopady tragédie v Nice, všetko bude záležať na ďalšom vývoji a bezpečnostnej situácii. "Je však pravdepodobné, že v najbližších hodinách až dňoch zaznamenáme podobne znížený záujem do tejto vyhľadávanej destinácie," uviedla.

Niektoré európske letecké spoločnosti pritom podľa Vasa ponúkajú cestujúcim, ktorí majú naplánovaný odlet do Nice v najbližších dňoch, zmenu letenky bez poplatku s doplatkom do aktuálnej ceny letenky. "Naši agenti zaznamenali niekoľko prípadov, kedy sa ľudia pýtali na možnosť storna letenky pre prípad, že nechcú odletieť," opísal.

V Nice počas sviatku Dňa Bastily (14. 7.) vrazil útočník s nákladným autom do davu ľudí, ktorí si prišli pozrieť ohňostroj. K útoku došlo okolo 22.30 h na rušnom bulvári Promenade des Anglais, kde boli v tom čase tisíce ľudí vrátane veľkého množstva turistov a miestnych obyvateľov.

Podľa aktuálnych informácií si tento útok vyžiadal najmenej 84 mŕtvych. Osemnásť zranených je v kritickom stave a desiatky ďalších utrpeli zranenia ľahšieho charakteru. Ďalším približne 120 osobám bolo potrebné poskytnúť odbornú pomoc, informovalo francúzske ministerstvo vnútra.