Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Teroristické útoky pripravili parížsky región o 1,5 milióna turistov

Bez popisu Foto: TASR/AP

Vlaňajšie finančné straty spôsobené znížením počtu turistov v parížskom širšom regióne sa odhadujú na 1,3 miliardy eur.

Brusel 21. februára (TASR) - Región francúzskej metropoly Paríž prišiel vlani vinou teroristických útokov o zhruba 1,5 milióna potenciálnych turistov zo zahraničia. Najväčší pokles bol medzi návštevníkmi z Číny a Japonska, uviedol dnes Regionálny výbor pre cestovný ruch (CRT).

Vlaňajšie finančné straty spôsobené znížením počtu turistov v parížskom širšom regióne sa odhadujú na 1,3 miliardy eur.

Do regiónu Ile-de-France v roku 2016 pricestovalo takmer 31 miliónov turistov, čo je 4,7-percentný pokles oproti návštevnosti z roku 2015. Počet zahraničných návštevníkov sa znížil o 8,8 percenta, kým počet domácich klesol o 0,8 percenta. Pre hotely a ubytovacie zariadenia v tomto regióne bol vlaňajší rok v znamení 7,2-percentného poklesu, informovala belgická televízna stanica RTBF.

Najväčší pokles v porovnaní s rokom 2015 bol zaznamenaný medzi Číňanmi (pokles o 268.000 návštevníkov), Japoncami (225.000) a Talianmi (215.000). Najmenej turistov podľa CRT ubudlo z radov Američanov, ktorí tradične predstavujú najväčšiu skupinu zahraničných návštevníkov vo Francúzsku. Počet turistov prichádzajúcich z USA do Paríža sa znížil "len" o 100.000 osôb.

Šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault však aj napriek horším vlaňajším výsledkom v oblasti cestovného ruchu nedávno vyhlásil, že Francúzsko si dokázalo aj v roku 2016 udržať pozíciu poprednej svetovej turistickej destinácie. Do krajiny celkovo pricestovalo približne 83 miliónov návštevníkov zo zahraničia.

Turistický ruch v Paríži začína konečne ožívať



Turistický ruch v Paríži konečne ožíva po zhruba rok trvajúcom poklese. Oznámil to dnes výbor regionálneho cestovného ruchu v Paríži s odvolaním sa na údaje za rok 2016.

Za vlaňajším úbytkom turistov v hlavnom meste Francúzska sú podľa výboru najmä teroristické útoky v novembri 2015, a tiež štrajky, demonštrácie a záplavy.

Podľa najnovších údajov parížske hotely zaznamenali v roku 2016 najstrmší pokles hostí z Číny, Japonska, Ruska a Talianska.

Múzeá Louvre a d'Orsay ako aj Disneyland Paríž hlásia za minulý rok úbytok počtu návštevníkov o 9 až 13 %.

Celkové príjmy z cestovného ruchu v regióne boli vlani o vyše 1 miliardu eur, čo je zhruba 6 %, nižšie ako rok predtým.

Mnohých turistov totiž odradila od návštevy Paríža séria krvavých teroristických útokov v novembri 2015. Ich terčom sa stali kaviarne, rockový koncert v sieni Bataclan aj národný štadión Stade de France, kde francúzsky tím hostil Nemecko. Pri útokoch zahynulo 130 ľudí a ďalších 350 bolo zranených.

Ale vlaňajšie údaje zároveň ukázali, že na konci roka začali rezervácie v hoteloch konečne opäť rásť, uviedol výbor.