Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Útoky spôsobili belgickej ekonomike škody za takmer miliardu eur

Na archívnej fotografii belgickí vojaci sa rozmiestňujú pred uzatvoreným obchodným domom City 2 v centre Bruselu 21. júna 2016. Foto: TASR/AP

Najväčšie straty hlásia hotely, obchody, reštaurácie a iné spoločnosti pôsobiace v oblasti cestovného ruchu. Naopak,polepšili si taxikári.

Brusel 26. júla (TASR) - Belgická ekonomika prišla v dôsledku teroristických útokov z konca marca o takmer 1 miliardu eur. Informoval o tom portál rt.com, ktorý sa odvolal na belgické médiá vychádzajúce zo správy ministerstva financií.

Ako uviedol belgický minister financií Johan Van Overtveldt, hlavné mesto Brusel zaznamenalo v dôsledku teroristických útokov z 22. marca pokles tržieb v 2. kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku zhruba o 122,5 milióna eur. Vo francúzsky hovoriacom Valónsku spôsobili teroristické útoky škody za približne 20 miliónov eur a vo Flámsku za zhruba 33 miliónov eur.

Navyše, ďalších 760 miliónov eur stratilo Belgicko v dôsledku poklesu federálnych daňových príjmov. Celkové škody po útokoch, keď teroristi odpálili nálože na bruselskom letisku Zaventem a v stanici metra Maelbeek, tak dosiahli vyše 935 miliónov eur. K útokom, ktoré si vyžiadali 32 životov a vyše 250 zranených, sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Najväčšie straty hlásia hotely, obchody, reštaurácie a iné spoločnosti pôsobiace v oblasti cestovného ruchu. Straty zaznamenal aj zábavný priemysel, najmä pre nižšie tržby z koncertov a iných podujatí.

Na druhej strane, niektoré sektory hospodárstva zaznamenali zvýšenie tržieb. Napríklad, tržby belgických taxikárov vzrástli takmer o 7 %, keďže v dôsledku útokov bola výrazne narušená verejná doprava. Minister hospodárstva Kris Peeters už uviedol, že vláda "využije všetky dostupné nástroje," aby pomohla poškodeným podnikom sa zo strát dostať.