Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Tesco oznámilo nárast zisku za obchodný rok 2023/24

Ilustračná fotka. Foto: TESCO SR

Prispelo k tomu zmiernenie inflácie v Spojenom kráľovstve, ktoré umožnilo zákazníkom s nižšími príjmami kúpiť viac produktov.

Londýn 10. apríla (TASR) - Britský maloobchodný reťazec Tesco oznámil za minulý obchodný rok 2023/24 nárast zisku. Prispelo k tomu zmiernenie inflácie v Spojenom kráľovstve, ktoré umožnilo zákazníkom s nižšími príjmami kúpiť viac produktov. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Najväčšia maloobchodná sieť v Británii uviedla, že za obchodný rok 2023/2024, ktorý sa skončil 24. februára, jej zisk vzrástol na 2,76 miliardy libier (3,22 miliardy eur) z 2,49 miliardy GBP v predchádzajúcom roku. Mierne tak prekonal odhady ekonómov, ktorí očakávali zisk 2,75 miliardy GBP.

Tržby skupiny, bez dane z pridanej hodnoty a predaja motorových palív vzrástli o 7,4 % na 61,5 miliardy GBP. Na domácom, britskom trhu pritom tzv. porovnateľné tržby v prevádzkach otvorených viac ako rok stúpli o 7,7 %.

Tesco, ktorého akcie si pripísali za rok 9 %, ťaží zo stratégie vyrovnávania cien diskontu Aldi na kľúčových položkách a z popularity svojho vernostného programu Clubcard, ktorý poskytuje členom zľavy.

Okrem toho reťazec profituje aj z toho, že spotrebitelia, ktorí chcú ušetriť peniaze, varia a zabávajú sa doma, namiesto stolovania vonku. Predaj produktov jeho prémiového radu tak vzrástol o 15,7 %.

Tesco v stredu oznámilo tiež, že v priebehu roka odkúpi ďalšie akcie v hodnote 1 miliardy GBP, pričom od októbra 2021 už kúpilo akcie za 1,8 miliardy GBP. A zvýšilo svoju ročnú akcionársku dividendu o 11 %.

Reťazec vo februári oznámil predaj svojich aktivít v oblasti retailového bankovníctva britskej banke Barclays za približne 700 miliónov GBP, keďže sa chce sústrediť na svoj hlavný potravinársky biznis. Transakcia by sa mala uzavrieť v druhej polovici tohto roka a Tesco oznámilo, že väčšinu hotovostných výnosov vráti akcionárom.

V novom finančnom roku predpovedá Tesco ďalší nárast zisku vďaka silnému dopytu.

Maloobchodná skupina, ktorá má 27,3-% podiel na britskom trhu s potravinami, pritom uviedla, že inflačné tlaky sa "podstatne znížili" a že pozoruje známky zlepšenia spotrebiteľského sentimentu.

Tesco v stredu predpovedalo v obchodom roku 2024/25 upravený prevádzkový zisk, ktorý je kľúčovým meradlom jej príjmov, "najmenej" 2,8 miliardy GBP.

(1 EUR = 0,85663 GBP)