Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Tesco nadhodnocovalo zisky dlhšie, predseda správnej rady rezignuje

Predseda správnej rady britského maloobchodného reťazca Tesco Richard Broadbent Foto: TASR/AP

V reakcii na tieto správy hodnota akcií maloobchodného reťazca klesla dnes dopoludnia o viac než šesť percent.

Londýn 23. októbra (TASR) - Predseda správnej rady britského maloobchodného reťazca Tesco Richard Broadbent oznámil svoju rezignáciu po tom, ako sa ukázalo, že spoločnosť nadhodnocovala zisky už dlhší čas. Informovali o tom agentúra Bloomberg a server BBC.

Najväčšia maloobchodná sieť v Británii sa dostala do problémov pred niekoľkými týždňami po tom, ako priznala, že jej predbežný zisk za 1. polrok finančného roka 2014/2015 bol v dôsledku účtovnej chyby nadhodnotený o 250 miliónov libier (316,1 milióna eur). Spoločnosť následne požiadala o pomoc audítorskú firmu Deloitte a podľa záverov audítora k nadhodnocovaniu zisku dochádzalo aj predtým.

Podľa Deloitte bol zisk za 1. polrok súčasného finančného roka (skončil sa 23. augusta) nadhodnotený o 118 miliónov libier, no v predchádzajúcom obchodnom roku to bolo o 70 miliónov a predtým o 75 miliónov libier. Spolu to predstavuje nadhodnotenie zisku spoločnosti o 263 miliónov libier.

Maloobchodná sieť okrem toho oznámila výsledky za 1. polrok, ktoré poukázali na výrazný pokles tržieb a zisku. Tržby z obchodov otvorených minimálne rok bez započítania pohonných látok klesli v 1. polroku finančného roka 2014/2015 medziročne o 4,6 % a zisk pred zdanením sa prepadol o viac než 90 % na 112 miliónov libier. Vedenie spoločnosti preto oznámilo, že prognózu zisku na celý finančný rok nezverejní, keďže nedokáže odhadnúť celkový rozsah problémov firmy.

V reakcii na tieto správy hodnota akcií maloobchodného reťazca klesla dnes dopoludnia o viac než 6 % a predseda správnej rady Richard Broadbent oznámil, že na svoju funkciu rezignuje. Je to v krátkom čase druhý šéf spoločnosti, ktorý ju v dôsledku problémov opúšťa. Pre zlé výsledky skončil vo funkcii v júli bývalý výkonný riaditeľ Philip Clarke.