Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Ekonomika

Tesla tento rok prekročí cieľ výdavkov

Na archívnej snímke nabíjanie elektromobilov značky Tesla v San Franciscu. Foto: TASR/AP

Výdavky spoločnosti by sa v nasledujúcich dvoch rokoch mali vrátiť na úroveň 7 až 9 miliárd USD, uviedla automobilka v správe pre regulačné úrady.

Palo Alto 23. októbra (TASR) - Americký výrobca elektromobilov Tesla v pondelok oznámil, že jeho kapitálové výdavky v roku 2023 prekročia cieľ v rozsahu 7 až 9 miliárd USD (6,61 - 8,49 miliardy eur), ktorý si stanovil začiatkom tohto roka, keďže zvyšuje produkciu vo svojich továrňach a zavádza nové modely. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Očakáva sa, že automobilka začne s dodávkami svojho vylepšeného kompaktného sedanu Model 3 a Cybertrucku v posledných troch mesiacoch roka, po úprave výrobných liniek v 3. štvrťroku, čo viedlo k obmedzeniu výroby aj zisku.

Výdavky spoločnosti by sa v nasledujúcich dvoch rokoch mali vrátiť na úroveň 7 až 9 miliárd USD, uviedla automobilka v správe pre regulačné úrady.

Tesla váhala so svojimi plánmi na továreň v Mexiku, pretože zápasí s turbulenciami v kľúčových ekonomikách, uviedol generálny riaditeľ Elon Musk začiatkom tohto mesiaca vo vyhlásení o zisku.

Varoval, že rastúce úrokové sadzby by mohli mať vplyv na dopyt po elektromobiloch Tesly, okrem cenovej vojny, ktorú automobilka rozpútala, aby si udržala predaj, ale ktorá zároveň znižuje jej maržu.