Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Tesla znížila cenu svojich vozidiel v Číne, už druhýkrát tento mesiac

Tesla Ilustračná snímka.

Cena základného Modelu 3 sa pritom tento mesiac znížila na menej ako 300.000 CNY, aby sa na neho vzťahovali najnovšie štátne dotácie.

Peking 14. mája (TASR) - Americký výrobca elektromobilov Tesla tento mesiac už druhýkrát znižuje ceny vozidiel v Číne, keďže konkurencia na najväčšom svetovom trhu s elektrickými vozidlami sa opäť začína vyostrovať.

Zlacnenie sa bude týkať lokálne vyrábaného Modelu 3 s dlhým dojazdom, ktorého cena klesne o približne 20.000 jüanov (2593,97 eura), uviedol vo štvrtok zástupca spoločnosti. Redukcia ceny približne o 6 % má nahradiť vládne stimuly, ktoré sa na tento typ auta nevzťahujú. Spotrebitelia v Číne by tak zaň mali zaplatiť 344.050 CNY, uviedol zástupca Tesly.

Tento krok môže pomôcť Tesle zostať konkurencieschopnou v súboji s rivalmi, ako sú Daimler, Volkswagen, General Motors a inými súpermi na čínskom trhu, kde sa dopyt po automobiloch postupne zotavuje z prepadu spôsobeného pandémiou nového koronavírusu.

Cena základného Modelu 3 sa pritom tento mesiac znížila na menej ako 300.000 CNY, aby sa na neho vzťahovali najnovšie štátne dotácie. Najlacnejšia základná verzia Modelu 3 tak stojí aktuálne 271.550 CNY po zarátaní dotácií.

Variant Modelu 3 s dlhým dojazdom, ktorý môže prejsť na jedno nabitie viac ako 660 km, však nemá nárok na vládne stimuly.

Pokles predaja automobilov v Číne sa zmierňuje, čo podporuje optimizmus, že najväčší automobilový trh na svete sa zotavuje z pandémie. Ale podľa údajov štátom podporovaného združenia výrobcov áut sa registrácia vozidiel Tesla v Číne v apríli znížila o viac ako 60 %.

Tesla spustila začiatkom roka vo svojom novom čínskom závode v Šanghaji, svojej jedinej továrni mimo USA, výrobu Modelu 3 s kratším dojazdom. Teraz pridáva aj verziu s dlhším dojazdom.

Začiatkom mája sa výroba v Šanghaji zastavila pre „bežnú údržbu“, uviedla Tesla. Závod už obnovil svoje aktivity, tvrdia zdroje oboznámené so záležitosťou bez toho, aby uviedli, či už výroba beží na plný výkon.

(1 EUR = 7,7102 CNY)