Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

SPPK: Agrosektor nehlási žiadne vážne výpadky vo výrobe potravín

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Podľa Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Humennom vo väčšine podnikov neprišlo k vážnym obmedzeniam.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Poľnohospodári a potravinári nehlásia po plošnom celoštátnom testovaní na nový koronavírus žiadne vážne výpadky vo výrobe potravín. Uviedla to pre TASR po bleskovom prieskume medzi členmi komory Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Zdôraznila, že poľnohospodári a potravinári mali už pred celoplošným testovaním pripravené viaceré scenáre, ktoré mali zabezpečiť plynulú výrobu potravín aj napriek možnému väčšiemu výpadku zamestnancov. Realita je dnes taká, že k žiadnym masívnym problémom v agropotravinárstve neprišlo a poľnohospodári a potravinári vedia zabezpečiť chod svojich potravinárskych firiem a poľnohospodárskych podnikov bez výraznejších problémov.

Pokiaľ boli niektorí zamestnanci pozitívni, tak podľa Holéciovej zostali doma. Ich výpadok v práci nahradili firmy dočasným presunom zamestnancov z iných pracovných pozícií. Z pondelkového prieskumu SPPK podľa hovorkyne vyplýva, že bez výraznejších problémov fungujú napríklad hydinári, výrobcovia cukru, chovatelia dojníc, pekári.

"Naši pekári sa pre istotu pripravili aj na väčšie výpadky zamestnancov. Odhadli, že do práce pre karanténu nenastúpilo asi 1,5 % ľudí. Toto množstvo vedia bez problémov nahradiť, aj naďalej tak chlieb a pečivo vyrábame bez obmedzení a plynulo," informovala predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.

Holéciová dodala, že podľa Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Humennom vo väčšine podnikov neprišlo k vážnym obmedzeniam. Pozitívnych pracovníkov v živočíšnej výrobe nahradili ich kolegovia z rastlinnej výroby. Presun síce spomalí priebeh poľných prác, ale zabezpečenie živočíšnej výroby je prvoradé a neodkladné.