Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Text vyhlásenia mimoriadneho summitu eurozóny ku Grécku

Grécky premiér Alexis Tsipras (uprostred) odchádza po skončení mimoriadneho summitu eurozóny v Bruseli 7. júla 2015. Foto: TASR/AP

Šéfovia štátov alebo vlád sa stretnú v nedeľu 12. júla.

Brusel 8. júla (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk prečítal v utorok spoločné vyhlásenie vodcov eurozóny po skončení ich summitu v Bruseli a urobil tiež krátke osobné vyhlásenie. Text, ktorý sme prevzali od agentúry Reuters, prinášame v plnom znení:

VYHLÁSENIE SUMMITU
1. Stretli sme sa dnes, aby sme prerokovali vážnu situáciu v Grécku. Zaznamenali sme, že orgány eurozóny sú pripravené urobiť čokoľvek je potrebné pre zabezpečenie finančnej stability eurozóny ako celku.
2. Po gréckom referende sa premiér Tsipras zaviazal predložiť novú žiadosť o program v rozsahu rámca stanoveného zmluvou o ESM (Európskom stabilizačnom mechanizme), vrátane prísnej politiky podmienenosti.
3. Súhlasili sme, že urgentne preskúmame, či je možné nastoliť základ pre dosiahnutie dohody, ktorý rešpektuje existujúce záväzky a naše spoločné pravidlá.
4. Grécka vláda detailne predloží najneskôr vo štvrtok 9. júla svoje návrhy na komplexný a konkrétny reformný program na posúdenie trom inštitúciám, ktoré ho budú prezentovať Euroskupine.
5. Šéfovia štátov alebo vlád sa stretnú v nedeľu 12. júla.




OSOBNÉ VYJADRENIE TUSKA
Všetky strany rokovania zdieľajú zodpovednosť za súčasný status quo. To je dôvod, prečo som dnes vyzval všetkých lídrov, aby sa pokúsili dosiahnuť zhody, čo bude náš spoločných úspech, bez porazených alebo víťazov. Ak sa to nestane, bude to znamenať koniec rokovaní so všetkými možnými dôsledkami, vrátane scenára pre najhorší prípad, v ktorom všetci z nás utrpíme stratu.

Naša neschopnosť dosiahnuť dohody môže viesť k bankrotu Grécka a insolventnosti jeho bankového systému. A to zaiste bude najbolestivejšie pre gréckych občanov.

Nepochybujem, že to ovplyvní celú Európu tiež v geopolitickom zmysle. Ak má niekto mylný dojem, že tomu tak nebude, je naivný.

Avšak neúprosná realita je, že nám zostáva už iba päť dní na dosiahnutie definitívnej dohody. Doteraz som sa vyhýbal tomu, hovoriť o záväzných lehotách. Ale dnes musím povedať nahlas a jasne, že posledná lehota vyprší tento týždeň. My všetci sme zodpovední za túto krízu a my všetci máme zodpovednosť vyriešiť ju.