Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Štátnemu Tiposu hrozí platiť milióny Lemikonu, schránka sa sťažuje

Na snímke logo spoločnosti TIPOS, národná lotériová spoločnosť a.s. Foto: TASR/Martin Baumann

Cyperská schránka totiž podala v 15 rokov trvajúcom spore ústavnú sťažnosť.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Národnej lotériovej spoločnosti Tipos hrozí, že bude musieť zaplatiť takmer 100 miliónov eur schránkovej firme Lemikon Limited z Cypru. Cyperská schránka totiž podala v 15 rokov trvajúcom spore ústavnú sťažnosť. Namieta v nej, že Najvyšší súd rozhodol v prospech Tiposu až po mimoriadnom dovolaní generálneho prokurátora. Vo svojom dnešnom vydaní o tom informuje denník SME.

Najvyšší súd v marci tohto roka zrušil rozsudok, na základe ktorého mala štátna lotériová spoločnosť zaplatiť Lemikonu desiatky miliónov eur za údajné neoprávnené používanie know-how a značiek číselných lotérií bývalej Športky.

Cyperská firma však v júli podala proti marcovému rozhodnutiu Najvyššieho súdu ústavnú sťažnosť. Tvrdí v nej, že súd porušil jej právo na spravodlivý súdny proces a na zákonného sudcu. Ústavný súd ešte nerozhodol, či sa bude prípadom podrobnejšie zaoberať.

Denník zároveň poukázal na nedávne rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP), ktoré boli vydané v neprospech Slovenska. ESĽP v nich kritizuje Najvyšší súd, že viackrát vyhovel mimoriadnym dovolaniam generálneho prokurátora a umožnil nanovo otvoriť právoplatne skončené prípady, aj keď na to podľa neho nebol dôvod.

Ak by Ústavný súd označil mimoriadne dovolanie za neopodstatnené a rozhodol v prospech Lemikonu, Tipos by musel cyperskej firme zaplatiť podľa SME asi 96,6 milióna eur. Ako uvádza, alternatívou by mohol byť bankrot štátnej spoločnosti.