Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

TIS: Centrálne obstarávanie je riešením pre verejné obstarávanie

Emília Sičáková-Beblavá Foto: TIS

Mal by sa tiež uplatňovať princíp možnosti nakúpiť inde lacnejšie alebo lepšie.

Bratislava 15.januára (TASR) - Regulácia a centralizácia verejného obstarávania a ako pokračovať ďalej boli ústrednou témou dnešného workshopu zorganizovaného mimovládnou organizáciou Transparency International Slovensko. Zúčastnili sa na ňom pracovníci Úradu pre verejné obstarávanie, ústredných organizácii a ďalší.

Ako povedala pre TASR Emília Sičáková-Beblavá z TIS, tím odborníkov na verejné obstarávanie, najmä z praxe, pripravil odporúčania pre dobré fungovanie spoločného (centrálneho) obstarávania na Slovensku. Ide najmä o otvorené spoločné obstarávanie. V záujme vyššej hospodárnosti by spoločné obstarávania uskutočňované napríklad rámcovou zmluvou mali byť otvorené aj obstarávateľom, ktorí sa ich nezúčastňovali od začiatku. Pristúpenie ďalších obstarávateľov k obstarávaniu zníži administratívne náklady na jedného obstarávateľa.

Mal by sa tiež uplatňovať princíp možnosti nakúpiť inde lacnejšie alebo lepšie. To znamená, že spoločné obstarávanie by nemalo byť povinné, ale obstarávatelia by mali mať možnosť nakúpiť v centrálnych obstarávateľských organizáciách ak tým ušetria. Ak preukážu, že parametre spoločne obstarávaných predmetov nezodpovedajú ich potrebám obstarajú si ich sami. Možnosť obstarávateľov nakúpiť iným spôsobom bude spoločných obstarávateľov motivovať poskytovať kvalitné služby a čo najvýhodnejšie plnenia.

Podľa Sičákovej-Beblavej by sa samotná súťaž mala opakovať 2 razy. Ak bude spoločné (centrálne) obstarávanie realizované prostredníctvom rámcovej dohody, v záujme hospodárnosti by dohoda mala byť uzatváraná s viacerými dodávateľmi, ktorí budú o jednotlivé zákazky opätovne súťažiť. Pri opätovných súťažiach by mali byť využívané elektronické aukcie.

Odborníci poukazujú aj na zásadu  kontroly a hodnotenia. Vyššie obstarávané objemy totiž môžu zvýšiť korupčné riziko. Spoločné obstarávanie by preto malo podliehať prísnej kontrole. Dôraz by tiež mal byť kladený na vyhodnocovanie úspešnosti spoločného obstarávania, ktoré môže pomôcť získať údaje o jeho reálnom prínose.  "V neposlednom rade už konečne by sa malo definovať , čo je to prieskum trhu, stanoviť jeho parametre a tak spriehľadniť celý proces," zdôraznila Emília Sičáková-Beblavá.