Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Titul Bezpečný podnik dostalo 7 firiem, Slovalco obhájilo prvenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

V súčasnosti platným titulom Bezpečný podnik disponuje 40 slovenských spoločností.

Bratislava 3. februára (TASR) - Národný inšpektorát práce (NIP) udelil titul Bezpečný podnik siedmim firmám a ďalších päť podnikov získalo ocenenie Zodpovedný zamestnávateľ. Prvenstvo v kategórii Bezpečný podnik obhájila už štvrtýkrát po sebe spoločnosť Slovalco zo Žiaru nad Hronom. Informoval o tom hovorca NIP Ladislav Kerekeš.

Novými držiteľmi certifikátu Bezpečný podnik sa stali popradská spoločnosť ARPROG, Biomedical Engineering z Košíc a Prototypové a inovačné centrum Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Medzi tými, ktorí titul Bezpečný podnik úspešne obhájili, sú okrem spoločnosti Slovalco ešte GGB Slovakia, STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo a Continental Automotive Systems Slovakia.

Prvýkrát NIP a rezort práce udeľovali aj ocenenia v rámci nového programu s názvom Zodpovedný zamestnávateľ. Prvou firmou, ktorá toto ocenenie získala, sa stala akciová spoločnosť Slovenské elektrárne, ktorá je jedným z najväčších slovenských zamestnávateľov. Ďalšími držiteľmi titulu sú Saint-Gobain Construction Products, Magna PT, Brueckner Slovakia a Jadrová a vyraďovacia spoločnosť.

"Verím, že sa ocenené spoločnosti stanú dobrým príkladom pri vytváraní bezpečného a férového pracovného prostredia aj pre ďalších," uviedla generálna riaditeľka NIP Hedviga Machayová.

V súčasnosti platným titulom Bezpečný podnik disponuje 40 slovenských spoločností. Titul Zodpovedný zamestnávateľ má aktuálne päť firiem. Oba certifikáty sú platné päť rokov. Po ich uplynutí môže spoločnosť požiadať o predĺženie platnosti certifikátu, pričom o jeho udelení rozhoduje riadiaca komisia na základe toho, či firma splnila kritériá programu.