Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Tlačivo na prevoz peňazí v hotovosti sa prispôsobí štandardu EÚ

Pri colných kontrolách sa návrh zameriava na ich zrýchlenie a zefektívnenie.

Bratislava 8. januára (TASR) - Na prepravu peňazí v hotovosti sa bude pravdepodobne od 1. mája 2013 používať iné tlačivo než doposiaľ. Ministerstvo financií (MF) SR totiž plánuje prostredníctvom novely Colného zákona zaviesť nové tlačivo na ohlásenie peňažných prostriedkov v hotovosti, ktoré bude v súlade so spoločným dokumentom Európskej únie (EÚ).

"Navrhuje sa, aby vzor takéhoto tlačiva bol ustanovený vo všeobecne záväznom právnom predpise Ministerstva financií SR," uvádza sa v návrhu zákona, ktorý bude v stredu (9. 1.) prerokovávať vláda SR. Materiál takisto upravuje režim vykonávania colných kontrol a mení aj inštitút zabezpečenia colného dlhu. Niektoré iné ustanovenia Colného zákona sa tiež zosúladia a legislatívou európskeho spoločenstva.

Pri colných kontrolách sa návrh zameriava najmä na ich zrýchlenie a zefektívnenie. Materiál navrhuje aby mala kontrolovaná osoba povinnosť poskytnúť colnému úradu požadované údaje aj v elektronickej podobe. Oproti platnej právnej úprave bude kontrolovaná osoba oprávnená vyjadrovať sa k zisteným nedostatkom aj písomne, pričom si bude môcť v tejto veci určiť svojho zástupcu.

Návrh zákona už v decembri 2012 prerokovala Hospodárska a sociálna rada SR, ktorá s ním súhlasila bez pripomienok. Účinnosť by mal zákon v prípade schválenia nadobudnúť od 1. mája 2013.