Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Toľkoto si požičiavajú Slováci na vzdelanie detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Študijné pobyty mnohokrát financujú rodičia, ktorí však často nemajú k dispozícii dostatok prostriedkov. Stále viac klientov preto na ich financovanie využíva spotrebiteľské pôžičky.

Bratislava 25. júla (TASR) - Jazykové študijné pobyty sú medzi mladými Slovákmi a Čechmi stále populárnejšie. Ponúkajú príležitosť zlepšiť sa v jazyku, naučiť sa hospodáriť s peniazmi aj poznávať cudzie kultúry.

Pri vybavovaní pobytov však musia siahnuť hlboko do vrecka, polročný pobyt za oceánom stojí tisíce eur. Študijné pobyty mnohokrát financujú rodičia, ktorí však často nemajú k dispozícii dostatok prostriedkov. Stále viac klientov preto na ich financovanie využíva spotrebiteľské pôžičky.

Dlhodobé jazykové pobyty sú efektívnym spôsobom, ako potomkom zabezpečiť intenzívnu výučbu cudzieho jazyka a zároveň možnosť poznávať svet. Medzi obľúbené destinácie dospievajúcich patria USA, Kanada, Austrália a Veľká Británia.

Ide však o nákladnú záležitosť, nie každý rodič si taký výdavok môže bez pôžičky dovoliť bez toho, aby zaťažil rodinný rozpočet. Mnohí z nich nechcú použiť všetky úspory a radšej volia na financovanie napríklad polročného jazykového kurzu v zahraničí možnosť pôžičky. Cena takého kurzu sa totiž môže priblížiť aj k hranici 8000 eur. Náklady na ročný pobyt sú ešte vyššie. Odvíjajú sa hlavne od krajiny, intenzity kurzu a spôsobu ubytovania.

"V Austrálii za polrok zaplatia študenti v priemere 7500 eur. Okrem toho je potrebné myslieť aj na výdavky za letenky, stravovanie a vreckové. Celkovo tak môže byť študijný pobyt citeľným zásahom do rodinného rozpočtu, využitie úveru na jazykový pobyt pre dospievajúce deti tak nie je u našich klientov výnimkou," uvádza Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa spoločnosti UniCredit Bank.

Aj napriek vysokým nákladom záujem o kurzy nepoľavuje, naopak. Mnohí záujemcovia však nezvládajú pokryť náklady z vlastných úspor, na pobyty si preto čím ďalej tým častejšie požičiavajú.

"Slováci i Česi si uvedomujú, že vzdelanie detí je jednou z najdôležitejších investícií, preto sú čím ďalej tým častejšie ochotní si potrebné financie od banky požičať. Rodičia vedia, že získané skúsenosti a praktické jazykové znalosti budú pre ich deti vždy výhodou v priebehu štúdia a predovšetkým plusom v prvom zamestnaní," dodáva Ďuďáková.