Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tomáš Borec rokoval s odborármi, stále nevylučujú protest, či štrajk

Na snímke minister spravodlivosti Tomáš Borec. Foto: TASR/Martin Baumann

Rokovanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (Smer-SD) a ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) ohľadom napätej finančnej situácie v súdnictve sa uskutoční v januári budúceho roku.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Rokovanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (Smer-SD) a ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) ohľadom napätej finančnej situácie v súdnictve sa uskutoční v januári budúceho roku. Borec o tom informoval odborárov na pondelkovom (8. 12.) stretnutí.

Na pôde ministerstva rokovali pod jeho vedením predstavitelia rezortu, Odborového zväzu justície (OZJ), Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) a ministerstva financií. Výsledkom je spoločné vyhlásenie ministerstva a odborárov. Médiám ho poskytla hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.

Borec uistil odborárov, že výplatné termíny zamestnancov súdov nie sú a nebudú ohrozené ani v ďalšom období. Informoval, že na koncoročné odmeny zamestnancom justície bolo vyčlenených 882.505 eur. V priemere je to 145 eur v hrubom na jedného zamestnanca.

S takouto výškou minister nie je spokojný. Podľa vyhlásenia si uvedomuje, že zamestnanci na súdoch aj samotnom ministerstve „odvádzajú kvalitnú prácu v náročných podmienkach“. Je si vedomý, že „profesionálny aparát súdov je nevyhnutnou podmienkou zefektívňovania ich činnosti a zvyšovania vymožiteľnosti práva“.

Januárové stretnutie Boreca s Kažimírom sa má týkať riešenia otázok rozpočtu súdnictva na rok 2015. Šéf rezortu spravodlivosti chce riešiť problém sto vyšších súdnych úradníkov, ktorí boli v minulom volebnom období prijatí bez finančného krytia.

To vníma ako jednu z hlavných príčin každoročného deficitu jeho rozpočtovej kapitoly. Je tiež odhodlaný zabezpečiť vytvorenie podmienok na riešenie požiadaviek odborárov ohľadom zvýšenia osobného ohodnotenia v justícii.

S Kažimírom chce napokon Borec hovoriť aj o celkovej stabilizácii kapitoly. Chce tiež riešiť otázky dlhov ohľadom výdavkov na súdne konania a otázky prevádzkových nákladov.

Predstavitelia OZJ podľa spoločného vyhlásenia zobrali na vedomie kroky, ktoré v záujme riešenia ich situácie podniká šéf ich rezortu. Prisľúbili konštruktívny dialóg, ak bude požiadavkám zamestnancov súdov vyhovené.

V prípade neriešenia vznesených požiadaviek na začiatku roka 2015 v závislosti od vývoja rokovaní opätovne zvážia možnosť protestných zhromaždení, respektíve štrajku, píše v spoločnom vyhlásení MS SR a OZJ.

Odborári zvolali protest pred budovu ministerstva financií na tento pondelok (8. 12.). Ohrozené bolo vyplatenie miezd za dva posledné mesiace roka zamestnancom súdom a ministerstva. Borec s Kažimírom napokon našli riešenie nedostatku financií na mzdy v rozpočte. Úradníci dostanú aj koncoročné odmeny.

OZJ chcel uskutočniť protest aj po ohlásení tejto dohody. Odborárom sa nepozdávalo, že v rozpočte súdnictva na budúci rok je opäť nedostatok financií. Ustúpili až potom, ako minister Borec oznámil, že rozpočet schválený parlamentom nepovažuje za definitívny a chce o jeho doplnení vyjednávať s Kažimírom.