Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Tomáš: Volvo má obrovský záujem zamestnávať Rómov

Na snímke výstavba priemyselného parku vo Valalikoch v okrese Košice-okolie 19. februára 2024. Foto: TASR - František Iván

Podľa Tomáša je veľkou výzvou pripraviť ľudí nielen pre Volvo, ale pre celý priemysel, keďže sa nezamestnanosť pohybuje na úrovni okolo štyroch percent.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice 29. februára (TASR) - Automobilka Volvo, ktorá má vyrásť pri Košiciach, má obrovský záujem zamestnávať Rómov. Počas stredajšieho (28. 2.) výjazdového rokovania vlády v Michalovciach to uviedol minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Oblasti automotive aj v súvislosti s príchodom automobilky na východ Slovenska sa venuje vláda i na svojom štvrtkovom výjazdovom rokovaní v Košiciach.

Podľa Tomáša je veľkou výzvou pripraviť ľudí nielen pre Volvo, ale pre celý priemysel, keďže sa nezamestnanosť pohybuje na úrovni okolo štyroch percent. Pripomenul, že v automobilke by malo pracovať 5000 ľudí a ďalších 12.000 pracovných miest má vzniknúť v dodávateľských firmách. Rezort preto pripravil program na vzdelávanie a rekvalifikáciu ľudí.

"Špecialita smerom k Volvu spočíva v tom, že má obrovský záujem zamestnávať našich rómskych spoluobčanov. Uvidíme, ako nám to pôjde, ale doslova na to kladú dôraz. Chcú zamestnať Rómov. Urobíme všetko preto, aby sa to podarilo," povedal.

Prioritou bude podľa neho zamestnávať predovšetkým slovenských občanov. "Ak to nepôjde, a ten trh nedokážeme nasýtiť našimi občanmi, tak budeme samozrejme robiť všetko preto, aby sme legálne priviedli na Slovensko ľudí z tretích krajín. Ale z takých, z ktorých si my vyberieme," dodal.