Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Tomáš:Môžeme hovoriť o skrátení pracovného týždňa,no bez krátenia mzdy

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD). Foto: TASR - Jaroslav Novák

O možnosti skrátenia pracovného týždňa na štyri dni hovoril v stredu (17. 1.) aj premiér Robert Fico (Smer-SD) na ekonomickom fóre v Davose.

Bratislava 18. januára (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR je pripravené na diskusiu o skrátení pracovného týždňa na štyri dni, no podmienkou je, aby pri tom nedošlo ku kráteniu miezd. Po štvrtkovom rokovaní vlády to povedal minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). O možnosti skrátenia pracovného týždňa na štyri dni hovoril v stredu (17. 1.) aj premiér Robert Fico (Smer-SD) na ekonomickom fóre v Davose.

"Treba zvážiť dve možnosti, že či skrátiť pracovný týždeň na štyri dni, ale tak, aby pracovný deň alebo pracovný čas trval desať hodín, alebo ubrať jeden deň z pracovného týždňa aj za cenu skrátenia času," povedal Tomáš.

Minister dodal, že krátenie pracovného týždňa si vie predstaviť napríklad v konzultačných firmách, no problematická by podľa neho v súčasnosti bola takáto zmena vo výrobnej sfére. "My sme pripravení diskutovať o skrátení pracovného týždňa, najmä pri tých povolaniach, kde to možné je, ale určite len v takom prípade, že nedôjde ku kráteniu miezd ako takých" dodal Tomáš.