Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Tomáš:Žiadosti o predčasný dôchodok spôsobujú problémy zamestnávateľom

Na snímke zľava minister financií SR Ladislav Kamenický (SMER-SD) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (HLAS-SD) počas tlačovej konferencie po skončení rokovania Hospodárskej a sociálnej rady 11. decembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Stav začína byť až alarmujúci, preto sme aj tento bod zaradili na rokovanie tripartity a hľadali riešenia, objasnil Tomáš.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Počet žiadostí o predčasný dôchodok sa medziročne zvýšil o 32 %, čo spôsobuje obrovské problémy zamestnávateľom. Vyhlásil to v pondelok po rokovaní tripartity minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD). Riešením je podľa prezidentky Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Moniky Uhlerovej zatraktívnenie pracovného prostredia na Slovensku.

"Stav začína byť až alarmujúci, preto sme aj tento bod zaradili na rokovanie tripartity a hľadali riešenia. Dohodli sme sa na tom, že rezort práce spolu so sociálnymi partnermi pripraví riešenie. Chceli by sme spomínanú legislatívu predložiť v skrátenom legislatívnom konaní už na januárovej schôdzi parlamentu, keďže by mal tento problém pretrvávať aj v budúcom roku,"
objasnil Tomáš.

Ako uviedla Uhlerová, ide o dôsledok dlhodobo neriešeného problému. "Nedivím sa zamestnancom a zamestnankyniam, že túto možnosť využívajú, pretože sú unavení, majú nízke mzdy, vysoký objem odpracovaných hodín, a majú možnosť odísť do dôchodku, ktorý je len o pár eur alebo desiatok eur nižší než ich aktuálna mzda," dodala. Preto je podľa nej dlhodobým riešením skvalitnenie a zatraktívnenie pracovného prostredia na Slovensku, ako aj zvyšovanie miest tak, aby boli atraktívnejšie ako predčasný dôchodok.