Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vyhlásili TOP 10 firiem Trenčianskeho kraja

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

TOP 10 firiem v štyroch kategóriách dnes vyhodnotili v trenčianskom hoteli Elizabeth v rámci podujatia zo série diskusných klubov HNregióny nazvaného Aké sú šance na podnikanie v regióne.

Trenčín 11. novembra (TASR) - Hospodárske noviny ako vyhlasovateľ rebríčka TOP 10 firiem regiónu spolu s generálnym partnerom UniCredit Bank, odborným partnerom Deloitte a dátovým partnerom Bisnode posúdili ekonomickú kondíciu spoločností v Trenčianskom kraji. TOP 10 firiem v štyroch kategóriách dnes vyhodnotili v trenčianskom hoteli Elizabeth v rámci podujatia zo série diskusných klubov HNregióny nazvaného Aké sú šance na podnikanie v regióne.

„Existujú štatistiky, ktoré analyzujú najlepšie spoločnosti v rôznych odvetviach, ale malé a stredné podniky sa do týchto rebríčkov dostanú len veľmi obmedzene. Chceli sme preto v spolupráci s partnermi na tieto podniky upozorniť, zaslúžia si obdiv. Ich novodobá história je mladšia ako v krajinách západnej Európy, ale dnes už na Slovensku máme množstvo dobre fungujúcich podnikov, ktoré ťahajú ekonomiku v regiónoch. Pôsobí v nich veľa šikovných ľudí,“ priblížil riaditeľ UniCredit Bank pre stredne veľké firmy František Doležal.

V kategórii obchodných spoločností s ročným obratom od 2 do 9,99 milióna eur si najvyššie ocenenie odniesla trenčianska spoločnosť Bijou Brigitte, s. r. o., predajca bižutérie a módnych doplnkov. Medzi obchodnými spoločnosťami s obratom od 10 do 50 miliónov eur ho získala spoločnosť Linde Material Handling Slovenská republika, s. r. o., z Trenčína. Spoločnosť sa zaoberá predajom a servisom vysokozdvižných vozíkov, manipulačnej a skladovacej techniky.

V kategórii výrobných spoločností s obratom od 2 do 9,99 milióna eur ocenili ako najzdravšiu firmu v Trenčianskom kraji spoločnosť MCL, s. r. o., Rudník v myjavskom okrese. Strojárska spoločnosť sa zaoberá trieskovým obrábaním železných a neželezných kovov. Medzi obchodnými spoločnosťami s obratom od 10 do 50 miliónov eur triumfovala stavebná spoločnosť PORFIX - pórobetón, a. s., Zemianske Kostoľany.

Podľa Vladimíra Mužíka, výkonného riaditeľa spoločnosti Mafra Slovakia, ktorá je vydavateľom denníka Hospodárske noviny, projekt oceňovania regionálnych malých a stredných firiem spustili spolu s partnermi preto, lebo chcú oceniť firmy, ktoré stoja na reálnych základoch. „Je dôležité ísť práve do regiónov, aby boli odmenené aj regionálne firmy, nie aby sme žili len bratislavský život. Začali sme v Banskej Bystrici, potom sme boli v Poprade, Košiciach, budeme v Trnave. Firmám to okrem dobrého pocitu môže priniesť aj určitý marketing a dôveru partnerov, s ktorými obchodujú,“ skonštatoval Mužík.

Podľa riaditeľa na oddelení auditu Deloitte Patrika Ferka rebríček pomôže firmám porovnať sa so spoločnosťami na trhu, možno identifikovať silné stránky a oblasti na zlepšenie. Je to taktiež ocenenie ich tvrdej práce.

V rámci rebríčka TOP 10 firiem s najlepšou kondíciou v regiónoch ocenili Hospodárske noviny s partnermi malé a stredne veľké spoločnosti v roku 2015 vo všetkých regiónoch Slovenska.