Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Tovar v zahraničných e-shopoch a niektoré zájazdy už Čechom zlacneli

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Na zníženie cien spotrebného tovaru v českých obchodoch a zájazdov v domácich CK si budú musieť ľudia ešte chvíľu počkať, tvrdia analytici.

Praha 6. apríla (TASR) - Po správe o ukončení intervencií Českej národnej banky (ČNB) a následnom posilnení českej koruny obyvateľom susednej krajiny už zlacneli nákupy tovarov v zahraničných internetových obchodoch aj dovolenky od rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií (CK). Ale na zníženie cien spotrebného tovaru v českých obchodoch a zájazdov v domácich CK si budú musieť ľudia ešte chvíľu počkať, zhodujú sa analytici.

"Kľúčové bude, či silnejšia koruna vydrží. Spotrebný tovar, ktorý teraz vidia ľudia v obchodoch, budú chcieť obchodníci predať za súčasné ceny, pretože posilnenie je len mierne," uviedol pre portál ihned.cz analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Ale silnejšia koruna už ovplyvnila nákupy v zahraničných internetových obchodoch. "Zlacnenie je zatiaľ mierne, zhruba o 1,25 %, ale aj tak je výhodnejšie nakupovať v zahraničných e-shopoch teraz, než pred ukončením intervencií," dodal Dřímal.

Dovolenkárom však analytici radia počkať, až sa kurz koruny ustáli. Inými slovami, nekupovať devízy s veľkým predstihom. Navyše, v letných mesiacoch môže byť kurz koruny ešte výhodnejší.

"Podľa nášho odhadu by sa kurz koruny k euru mohol v letných mesiacoch pohybovať okolo úrovne 26,50 Kč za euro. Je to však špekulácia, ktorá nemusí vyjsť. Kurz koruny je po ukončení intervencií tak trochu ruleta," povedal Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Čo sa týka cien dovoleniek, české CK tvrdia, že u väčšiny teraz predávaných zájazdov si ceny predplatili s predstihom za kurz 27 CZK/EUR a do cien zájazdu na leto sa posilnenie koruny nepremietne. Kde ale ľudia posilnenie koruny zaznamenajú ihneď, je nákup zájazdov alebo leteniek predávaných zahraničným spoločnosťami.

"Napríklad, zájazdy od rakúskych a nemeckých cestovných kancelárií, ktoré ponúka Student Agency, po konci intervencií zlacneli. Ceny sa totiž prepočítavajú v okamihu nákupu v rezervačných systémoch," potvrdila Klára Majíčková, tlačová hovorkyňa Student Agency.