Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Toyota má po prvýkrát cudzinca vo funkcii viceprezidenta

Foto: TASR/AP

Informuje o tom DPA. Valné zhromaždenie akcionárov dnes súhlasilo, aby túto funkciu vykonával Francúz Didier Leroy, doterajší šéf európskych aktivít Toyoty.

Nagoja 16. júna (TASR) - Toyota, najväčší automobilový koncern sveta, má po prvýkrát vo svojej takmer 80-ročnej histórii za viceprezidenta cudzinca. Informuje o tom DPA. Valné zhromaždenie akcionárov dnes súhlasilo, aby túto funkciu vykonával Francúz Didier Leroy, doterajší šéf európskych aktivít Toyoty.

Ustanovením Leroya do významnej funkcie chce Toyota prispôsobiť svoje vedenie globálnemu charakteru svojho podnikania. Spoločnosť predáva veľkú časť produkcie mimo Japonska a dve tretiny áut vyrába v zahraničí. Najväčšími rivalmi Toyoty sú nemecký Volkswagen a americký General Motors.

Leroy sa stal viceprezidentom koncernu v čase, keď japonské podniky čelia prudkému starnutiu domáceho obyvateľstva a čoraz ostrejšej konkurencii na svetovom trhu.

V Japonsku je dlhodobou tradíciou, že najdôležitejšie vedúce funkcie vo firmách obsadzujú vlastnými ľuďmi. V ich kultúre je hlboko zakorenený princíp seniority. Príjmy manažérov závisia od veku a počtu rokov odpracovaných u zamestnávateľa.

Šéf Toyoty Akio Tojoda, vnuk zakladateľa koncernu, sa však pokúša zmeniť tradíciu. Jeho vedenie prispôsobuje globálnemu charakteru firmy. V roku 2013 po prvýkrát povolal do funkcií riaditeľov cudzincov. V ojedinelých prípadoch tak postupujú aj iné japonské korporácie. Francúz Carlos Ghosn vedie japonský Nissan a francúzsky Renault a jeho krajan Christopher Weber sa stal predsedom správnej rady koncernu Takeda Pharmaceutical.