Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Toyota môže pre nedostatok ocele zastaviť výrobu v Japonsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Toyota vyrobila v Japonsku vlani 4 milióny vozidiel, z čoho zhruba 46 % vyviezla do zahraničia.

Tokio 31. januára (TASR) - Toyota oznámila, že od začiatku februára môže pre nedostatok ocele zastaviť výrobu v japonských fabrikách. Dôvodom je explózia v oceliarni jedného z jej dodávateľov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Výbuch v oceliarni Aichi Steel výrazne ochromil výrobu oceľových dielov, čo môže ovplyvniť produkciu najväčšej automobilky sveta, ktorá až 40 % všetkých vozidiel vyrába v Japonsku. "V súčasnosti máme dostatočné skladové zásoby, ktoré umožnia našim továrňam pracovať až do 6. februára," povedal hovorca Toyoty. V rámci predbežných opatrení na budúci týždeň zrušili víkendové a nadčasové zmeny. "Po tomto termíne budeme každodenne monitorovať stav zásob a podľa toho rozhodovať," dodal hovorca.

Aichi Steel uviedol, že výbuch z 8. januára obmedzil výrobu špeciálnych oceľových dielov. Úplné obnovenie produkcie očakáva v marci. Toyota neoznámila typ špeciálnych dielov, ktoré dodáva Aichi Steel.

Toyota, ktorá zastrešuje aj značky Lexus, Daihatsu a nákladné vozidlá Hino Motors, vyrobila v Japonsku vlani 4 milióny vozidiel, z čoho zhruba 46 % vyviezla do zahraničia. Súčasná situácia môže ovplyvniť tohtoročný plán 4,13 milióna vozidiel vyrobených v domácich továrňach. Môže sa to dotknúť aj nového hybridu Prius, ktorý Toyota tento mesiac predstavila v USA a vyrába sa výlučne v Japonsku. Automobilka plánuje v tomto roku vyrobiť globálne 10,2 milióna áut a prekonať tak vlaňajšiu úroveň 10,15 milióna.