Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Toyota plánuje prevziať Daihatsu, chce sa presadiť na trhu miniáut

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Šancu na ďalší rast dávajú Toyote práve miniautá, ktoré sú populárne nielen v Japonsku, ale aj v iných ázijských krajinách, ako Indonézia a Malajzia.

Tokio 30. januára (TASR) - Japonská automobilka Toyota plánuje zmeniť svoj súčasný zhruba 50-% podiel vo výrobcovi malých áut Daihatsu na 100-% vlastníctvo. Ako automobilky uviedli, pre obidve firmy by sa tým zvýšila ich konkurencieschopnosť na svetovom trhu s malými autami. Informovala o tom agentúra AP.

Toyota v súčasnosti kontroluje v Daihatsu 51,2-% podiel. Zvyšok plánuje prevziať prostredníctvom výmeny akcií, čo by chcela dokončiť v auguste tohto roka. Akcionári Daihatsu získajú za každú akciu svojej firmy 0,26 akcie Toyoty. V procese výmeny by malo byť zahrnutých viac než 54 miliónov akcií automobilky Toyota, pričom hodnota celého kontraktu, vzhľadom na záverečnú hodnotu akcií Toyoty z piatka 29. januára, sa odhaduje na 3,2 miliardy USD (2,93 miliardy eur).

Najnovšie kroky Toyoty naznačujú, že automobilka si chce zaistiť rast a ten by jej mohli zabezpečiť práve menšie autá. Za minulý rok si síce udržala prvé miesto v rebríčku najväčších svetových predajcov áut, keď predala vyše 10,15 milióna vozidiel, no oproti roku 2014 to znamená mierny pokles predaja. Navyše, rast Toyoty potiahlo najmä zahraničie, zatiaľ čo na domácom trhu predaj jej vozidiel klesol.

Druhý Volkswagen, ktorý poškodila emisná kauza, predal 9,93 milióna vozidiel. Tretí skončil General Motors s predajom 9,8 milióna áut.

Šancu na ďalší rast dávajú Toyote práve miniautá, ktoré sú populárne nielen v Japonsku, ale aj v iných ázijských krajinách, ako Indonézia a Malajzia. V Japonsku vlastníci týchto vozidiel využívajú najmä výrazné daňové úľavy. Od prevzatia zo strany Toyoty si veľa sľubuje aj Daihatsu. Ako povedal prezident firmy Masanori Mitsui, kontrakt umožní automobilke budúci rast.