Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Toyota zaznamenala v produkcii najlepší august v histórii

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Celkovú produkciu výrazne ovplyvnil objem domácej výroby. Tá sa zvýšila o 22 % a vykompenzovala pokles produkcie závodov v zahraničí. Ten dosiahol 2 %.

Tokio 28. septembra (TASR) - Produkcia japonskej automobilky Toyota vzrástla v auguste medziročne o 4 % na 798.771 áut. To je najlepší výsledok v oblasti výroby za mesiac august v histórii firmy. Uviedla to vo štvrtok Toyota, ktorej údaje zverejnila agentúra Reuters.

Celkovú produkciu výrazne ovplyvnil objem domácej výroby. Tá sa zvýšila o 22 % a vykompenzovala pokles produkcie závodov v zahraničí. Ten dosiahol 2 %. Vývoj bol však na jednotlivých trhoch rozdielny. Napríklad v Indii sa výroba Toyoty zvýšila až o 321 %, k čomu prispelo spojenie Toyoty s ďalšou japonskou automobilkou Suzuki. Agentúra Reuters v tejto súvislosti tento týždeň uviedla, že firma plánuje v Indii postaviť tretí závod.

Aj objem predaja dosiahol za mesiac august rekord. Toyota za daný mesiac predala celosvetovo 853.285 áut, čo medziročne predstavuje rast o 9,8 %. Výrazne vzrástol predaj na domácom trhu, konkrétne o 46 %. V USA zvýšila Toyota predaj v auguste o 15 %, v Číne však objem predaja automobilky o 7 % klesol.