Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Toyota zvýšila výrobu o 7 %, firmu podporil dopyt v zahraničí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Celkový objem predaja v prvom mesiaci tohto roka vzrástol o 11 %, keď rast dopytu v Spojených štátoch vykompenzoval pokles predaja na domácom trhu.

Tokio 28. februára (TASR) - Japonská automobilka Toyota vyrobila v januári 740.332 vozidiel, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje rast o 7 %. V medziročnom raste tak Toyota pokračuje už 13. mesiac po sebe. Uviedla to v stredu automobilka s tým, že pod zvýšenie produkcie v prvom mesiaci roka sa veľkou mierou podpísal dopyt na americkom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pozitívne výsledky vykázala spoločnosť aj v oblasti predaja. Celkový objem predaja v prvom mesiaci tohto roka vzrástol o 11 %, keď rast dopytu v Spojených štátoch vykompenzoval pokles predaja na domácom trhu. Predaj áut v USA vzrástol v januári medziročne o 23 %, naopak, v Japonsku o 14 % klesol.

Rast predaja zaznamenala Toyota aj na európskom trhu, avšak v porovnaní s vývojom v USA bol podstatne nižší. Ako firma uviedla, v Európe sa predaj jej vozidiel zvýšil v januári medziročne o 2 %.

Ešte vyššie tempo rastu než v USA zaznamenala Toyota v Číne, kde predaj jej áut vyskočil v januári o 39 %. Za týmto vývojom je však nízky porovnávací základ, keď minulý rok boli oslavy Nového lunárneho roka v Číne v januári, zatiaľ čo v tomto roku pripadli na február.