Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Transatlantický obchod a investičné partnerstvo podporilo 12 ministrov

Cecilia Malmströmová Foto: TASR/AP Photo

Brusel a Washington sa oficiálne zaviazali, že uzavrú rokovania o TTIP ešte pred skončením funkčného obdobia súčasného amerického prezidenta Baracka Obamu v januári 2017.

Brusel 16. septembra (TASR) - Ministri obchodu z 12 štátov Európskej únie (EÚ) poslali 14. septembra list eurokomisárke pre obchod Cecilie Malmströmovej, v ktorom podporili dohodu o voľnom obchode s USA. Tá pritom vyvoláva veľké rozpory na oboch stranách Atlantiku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Brusel a Washington sa oficiálne zaviazali, že uzavrú rokovania o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) ešte pred skončením funkčného obdobia súčasného amerického prezidenta Baracka Obamu v januári 2017.

Ale Francúzsko koncom augusta vyjadrilo vážne pochybnosti o dokončení rokovaní a francúzsky minister obchodu dokonca vyzval na ich zastavenie. Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel zase v nedeľu 28. augusta uviedol, že rokovania o TTIP de facto stroskotali, keďže Európa odmietla pristúpiť na niektoré požiadavky USA.

Medzi signatármi listu eurokomisárke Malmströmovej sú ministri obchodu z Talianska, Španielska a Británie. Uviedli v ňom, že TTIP je príležitosťou vytvoriť moderné obchodné pravidlá.

Agentúra Reuters nezverejnila zoznam všetkých krajín, ktoré poslali list eurokomisárke. Pripomenula však, že Francúzsko a Nemecko čakajú na budúci rok voľby a podľa pozorovateľov sa tamojší politici snažia reagovať na nedôveru, ktorú TTIP vyvoláva medzi obyvateľmi. Kritici jej vyčítajú, že zníži potravinárske a environmentálne normy, a tým pádom aj ochranu a bezpečnosť spotrebiteľov.