Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

MATEČNÁ: Na štátnu podporu výroby mlieka sa podpísalo asi 1800 zmlúv

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podpora slovenských prvovýrobcov mlieka dosiahne tento rok výšku 33 miliónov eur. Transparentnosť podľa mliekarov pomôže vzťahom v potravinovom reťazci.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Slovenskí prvovýrobcovia mlieka prejavujú záujem o štátnu podporu mliečneho sektora. Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa doposiaľ vrátili akceptované (podpísané) asi dve tretiny ponúkaných zmlúv.

"Z 2700 poslaných zmlúv máme podpísaných a vrátených približne 1800 zmlúv, teda veľká väčšina zmlúv sa vrátila späť. A s množstvom zmlúv prichádza aj množstvo informácií," uviedla pre TASR šéfka MPRV Gabriela Matečná (nominantka SNS). Po podpise zmluvy sa podľa jej slov farmárom posielajú aj peniaze. Podrobne o pomoci pre producentov mlieka prisľúbil rezort pôdohospodárstva informovať budúci týždeň, pravdepodobne v pondelok 26. septembra.

O štátnej pomoci mliečnemu sektoru informoval 4. júla na tlačovej konferencii na pôde MPRV SR premiér Robert Fico (Smer-SD) za účasti Gabriely Matečnej a generálneho riaditeľa pôdohospodárskej sekcie MPRV Štefana Rybu. Podpora slovenských prvovýrobcov mlieka dosiahne podľa slov predsedu vlády SR tento rok výšku 33 miliónov eur. Mliečny sektor bude podporený nepriamou formou, prostriedkami na tzv. zber údajov.

"Z rezortu Ministerstva financií SR je to suma 30 miliónov eur a z rozpočtu MPRV sú to 3 milióny eur, teda dohromady 33 miliónov eur," spresnil vtedy predseda vlády SR. Uvedené prostriedky by podľa neho však Brusel mohol považovať za nedovolenú štátnu pomoc.

"Chceme tieto peniaze dať slovenským poľnohospodárom bez určenia nejakého špeciálneho účelu, dokonca im chceme zaplatiť za cenné údaje, ktoré nám budú posielať. Potom je už na poľnohospodároch, akým spôsobom peniaze použijú," poznamenal začiatkom júla premiér.

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Podľa Matečnej sa pomoc prvovýrobe mlieka poskytne "na zber údajov cez štátny podnik Plemenárske služby SR". "Budeme zbierať údaje nielen o živočíšnej výrobe, kde budeme hovoriť o produkčných, reprodukčných a ekonomických ukazovateľoch, ale určite o celej ekonomike podniku. Údaje pomôžu MPRV, Národnému poľnohospodárskemu a potravinárskemu centru k tomu, aby sme pre budúce roky vedeli nastaviť systémové opatrenia tak, aby sme takéto ad hoc situácie každý rok nezažívali," zdôraznila 4. júla Matečná.

Transparentnosť podľa mliekarov pomôže vzťahom v potravinovom reťazci

Väčšia transparentnosť pomôže vzťahom v potravinovom dodávateľskom reťazci. Uviedli to v spoločnom stanovisku Slovenský zväz prvovýrobcov mlieka (SZPM) a Slovenský mliekarenský zväz (SMZ) v súvislosti s témou posilnenia postavenia farmára v tomto reťazci, o ktorej sa diskutuje počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Ako podľa mliekarov vyplynulo z minulotýždňovej neformálnej diskusie poľnohospodárskych ministrov v Bratislave, organizovanosť poľnohospodárov je na pomerne nízkej úrovni, čím sa narušuje aj vzájomná spolupráca v rámci potravinového dodávateľského reťazca.

Súvisiacim problémom je podľa nich netransparentná tvorba cien a rozdeľovanie marží, dôsledkom čoho sú obchodné vzťahy častokrát deformované nekalými obchodnými praktikami. Nefunkčnosť týchto troch aspektov v potravinovom reťazci spôsobuje podľa mliekarov neustále sa prehlbujúci problém poľnohospodárov, ktorý je nevyhnutné riešiť na celoeurópskej úrovni.

"Prvovýroba mlieka je na Slovensku dlhodobo stratová. Nákupná cena surového kravského mlieka nepokrýva náklady na jeho výrobu. Tento problém ohrozuje budúcnosť celého sektora na Slovensku," upozornila riaditeľka SZPM Margita Štefániková.

Na zefektívnenie dodávateľského reťazca je podľa mliekarov potrebné disponovať komplexnými údajmi o nákupe vybraných výrobkov a ich predaji konečnému spotrebiteľovi, ktoré v súčasnosti nie sú úplné. Tieto údaje má zabezpečiť zavedenie nového štatistického zisťovania určeného pre maloobchodný sektor, ktoré sa doteraz uskutočňovalo len na úrovni prvovýrobcov a spracovateľov.

Novo navrhovaný štatistický formulár má byť menej podrobný a bude sa vykonávať s menšou periodicitou, teda štvrťročne. Odhadovaný čas potrebný na jeho vyplnenie je podľa mliekarov 30 minút, za rok je to v prepočte celkovo 120 minút. Prvovýrobcovia a spracovatelia pripomínajú, že vypĺňajú štatistické výkazy na mesačnej báze, pričom vyplnenie jedného výkazu zaberie približne 5 hodín za mesiac, teda 60 pracovných hodín ročne.