Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

K významným tohtoročným investíciám Transpetrolu patrí výstavba nádrží

Na ilustračnej fotografii sú zásobníky ropy spoločnosti Transpetrol v Budkovciach. Foto: TASR/František Iván

V nasledujúcich rokoch plánuje spoločnosť pokračovať v investíciách v oblastiach výstavby nových meracích staníc ropy, či modernizácie riadiaceho a informačného systému ropovodu.

Bratislava 18. februára (TASR) - Výstavba skladovacích nádrží patrí v roku 2017 medzi najvýznamnejšie investície slovenského prepravcu ropy Transpetrol. Uviedla to pre TASR spoločnosť.

Neoddeliteľnou súčasťou strategického rozvoja spoločnosti je aj v nasledujúcich rokoch pokračovať v investíciách súvisiacich s výstavbou nových meracích staníc ropy schopných spoľahlivo merať množstvo a fyzikálne vlastnosti ropy, v súlade s platnou legislatívou, či modernizáciou riadiaceho a informačného systému ropovodu (monitorovacie systémy, ochrana trasy ropovodu).

"Úlohou spoločnosti Transpetrol, a. s., ako prevádzkovateľa ropovodného systému na Slovensku, je aj v roku 2017 naďalej zabezpečovať pre svojich zákazníkov tranzitnú a vnútroštátnu prepravu ropy v požadovaných objemoch a kvalite," ubezpečila spoločnosť.

Investičnú činnosť bude Transpetrol realizovať v zmysle schváleného plánu technicko-investičného rozvoja, ktorý je zameraný na modernizáciu, zefektívnenie poskytovaných služieb spoločnosti a zvýšenie bezpečnosti environmentálneho systému ropovodnej siete.

Spoločnosť Transpetrol prepravila za rok 2016 približne 9,2 milióna ton ropy, z toho pre slovenskú rafinériu Slovnaft to bolo 5,75 milióna ton a pre Českú rafinérsku 3,42 milióna ton ropy.

"Počas minulého roku sme zaznamenali pokles objemu prepravy ropy z dôvodu neočakávaných problémov na strane odberateľov, hlavne v ČR. O nepriaznivom vývoji prepravy ropy v roku 2016 spoločnosť informovala svojho akcionára a prijala opatrenia hlavne na strane nákladov na zmiernenie negatívnych dopadov súvisiacich s poklesom objemu prepravenej ropy na výsledok hospodárenia. Aj v súvislosti s prijatými opatreniami a čiastočnou stabilizáciou prepravy ropy spoločnosť Transpetrol predpokladá, že dosiahne plánovaný výsledok hospodárenia," dodala spoločnosť.

Transpetrol, a. s., je slovenský strategický podnik, ktorý prepravuje a skladuje ropu v Slovenskej republike. Spoločnosť zároveň prevádzkuje slovenskú časť ropovodu Družba.