Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Transpetrol pri porovnateľných výnosoch zvýšil zisk o 18 %

Na snímke budova spoločnosti Transpetrol, a. s. v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Transpetrol vykonáva činnosť prevádzkovateľa ropovodnej sústavy a zabezpečuje prepravu ropy prostredníctvom ropovodu Družba a Adria na území Slovenska.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Štátny prepravca ropy, spoločnosť Transpetrol, dosiahol v roku 2021 výnosy z hospodárskej činnosti vo výške 61,1 milióna eur, čo je oproti roku 2020 pokles o 700.000 eur alebo o 1,2 %. Pri porovnateľných výnosoch Transpetrol zvýšil hrubý zisk o 18 % na 10,5 milióna eur. Informovala o tom v utorok riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa Linda Vaškovičová.

"Transpetrol takéto priaznivé hospodárske výsledky dosiahol už druhý rok po sebe. Oproti predkrízovému roku 2019 spoločnosť úsporami znížila náklady na hospodársku činnosť spolu o 5,4 %, čo je 2,9 milióna eur," uviedla spoločnosť. Firma okrem iného významne znížila výdavky v oblasti IT, na dodávky opráv, tovarov, služieb a stavebných prác.

Firme sa podarilo pozastaviť pokles hospodárskeho výsledku z rokov 2016 až 2018 a aj napriek poklesu výnosov spoločnosť dosiahla v roku 2021 rekordné úspory bežných prevádzkových nákladov a zároveň vyprodukovala rekordný zisk pred zdanením.

Transpetrol vykonáva činnosť prevádzkovateľa ropovodnej sústavy a zabezpečuje prepravu ropy prostredníctvom ropovodu Družba a Adria na území Slovenska. Spoločnosť garantuje bezpečnú a spoľahlivú prevádzku ropovodu a zabezpečuje služby na zabezpečenie skladovania ropy pre Správu štátnych hmotných rezerv SR.