Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Plyn cez Ukrajinu môže prúdiť aj po spustení Nord Stream 2

Na archívnej snímke ruský minister pre energetiku Alexander Novak Foto: TASR/AP

Nevylučujeme, že určité objemy plynu budú do Európy prúdiť aj cez územie Ukrajiny, povedal v rozhovore pre nemecký denník Die Welt ruský minister energetiky Alexander Novak.

Berlín 20. februára (TASR) - Dodávky zemného plynu do Európy cez územie Ukrajiny by mohli do určitej miery pokračovať aj po tom, ako bude do prevádzky spustený projekt Nord Stream 2. Povedal to v rozhovore pre nemecký denník Die Welt ruský minister energetiky Alexander Novak. Informovala o tom agentúra TASS.

"Nevylučujeme, že určité objemy plynu budú do Európy prúdiť aj cez územie Ukrajiny," povedal, pričom poukázal na výhodnosť alternatívnych trás, keďže podľa neho vytvárajú konkurenčné prostredie. "Ak je krajina monopolným prepravcom plynu, odrazí sa to na cene. Ukrajina už oznámila výrazné zvýšenie tranzitných poplatkov," dodal Novak.

Ak sa projekt Nord Stream 2 zrealizuje, kapacita súčasného plynovodu Nord Stream, ktorý už prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora, sa zdvojnásobí na 110 miliárd kubických metrov ročne. Na projekte sa v septembri minulého roka dohodla ruská plynárenská spoločnosť Gazprom s nemeckými firmami E.ON a BASF/Wintershall, francúzskou ENGIE, rakúskou OMV a britsko-holandskou spoločnosťou Royal Dutch Shell.

Projekt vyvolal v Európskej únii rozsiahle diskusie, keďže súčasné kapacity na prepravu plynu z Ruska do Európy sú využité len čiastočne. Navyše, Rusko varovalo, že po ukončení platnosti súčasnej tranzitnej dohody medzi Moskvou a Kyjevom v roku 2019 už ďalší plyn cez územie Ukrajiny transportovaný nebude. Umožniť by mu to mal práve projekt Nord Stream 2. Neskôr ruská vláda svoje vyjadrenia zmiernila.