Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Trať pre superexpresy spojí moslimské pútnické mestá Mekku a Medinu

Superexpres DB Foto: wikipedia

Náklady na výstavbu železničnej trate sa odhadujú na 7 miliárd eur, prvá súprava by mala po trati prejsť už v roku 2017.

Berlín 22. septembra (TASR) - Nemecká železnica (Deutsche Bahn, DB) získala v Saudskej Arábii veľkú objednávku na spoluúčasť na výstavbe trate pre superexpresy z Rijádu do Džiddy. Trať spojí aj moslimské pútnické mestá Mekku a Medinu. Agentúra DPA sa odvoláva na víkendové vydanie denníka Welt a na informáciu hovorkyne DB.

Na projekte sa zúčastní dcérska firma Nemeckej železnice DB International (DBI). Jej kontrakt, ktorý je už podpísaný, sa vzťahuje na posúdenie plánu výstavby trate, ktorej dĺžka dosiahne 950 km. Vďaka trati medzi Rijádom a prístavom Dammám, ktorá je už v prevádzke, bude spojený východ krajiny s jej západom od Perzského zálivu po Červené more. DB International bude vykonávať aj stavebný dozor a kontrolovať výrobu vagónov.

Náklady na výstavbu železničnej trate sa odhadujú na 7 miliárd eur a účasť DB International by mala dosiahnuť niekoľko desiatok miliónov eur.

Railway Gazette na svojej internetovej stránke uvádza, že zadávateľom objednávky je saudský Verejný investičný fond (PIF) a jej hlavným realizátorom sa stala spoločnosť Persons Brinckerhoff & Fluor Corp. Spoločnosť sa zaoberá výstavbou transsaudskoarabskej železničnej magistrály od roku 1997.

Na trase sa budú musieť vykonať rozsiahle zemné práce, postaviť množstvo mostov a vybudovať veľa tunelov.

Napriek obrovskej náročnosti diela prvá súprava by mala po trati prejsť už v roku 2017. Cestu medzi prístavmi Dammám a Džidda skráti na necelý deň jazdy, kým teraz trvá plavba po mori štyri dni.