Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Trebišov dúfa v nových investorov v priemyselnom parku

Ilustračná snímka Foto: TASR - Michal Svítok

S príchodom nových investorov do trebišovského priemyselného parku, ktorý opúšťa dánska nábytkárska firma Blika, mesto napriek problémom stále ráta.

Trebišov 24. augusta (TASR) – S príchodom nových investorov do trebišovského priemyselného parku, ktorý opúšťa dánska nábytkárska firma Blika, mesto napriek problémom stále ráta. "To rokovanie aj prostredníctvom agentúry SARIO neustále prebieha. Čo sa týka využiteľnosti tohto priemyselného parku, je poznamenaný viacerými súdnymi spormi a komplikovanými vzťahmi, takže tento problém sa rieši aj v koordinácii s ministerstvom hospodárstva," uviedol dnes primátor Trebišova Marek Čižmár po výjazdovom rokovaní vlády v meste.

Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) konštatoval, že potenciálnym investorom sú ponúkané všetky dostupné priemyselné parky na Slovensku. "Môžeme používať rôzne nástroje z hľadiska štátnej pomoci, ale v konečnom dôsledku je vždy na rozhodnutí daného investora, či sa rozhodne prísť, či už do Trebišova alebo na iné miesto na Slovensku, a akým spôsobom bude investovať," povedal. Štát podľa neho vytvoril podmienky, aby v Trebišove mohol vzniknúť priemyselný park, na čo poskytol využitie eurofondov.

"Tento priemyselný park je poznačený svojou históriou, ktorá vznikla ešte za ministrovania pána Pavla Ruska (bývalý minister hospodárstva – pozn. TASR) a odvtedy sa s ním táto história vlečie a určite každý investor, ktorý možno aj mal v hľadáčiku mesto Trebišov, si bol vedomý, že je tu taký biľag nad týmto priemyselným parkom, a možno preto sa rozhodol pre iné mesto," konštatoval Žiga.

Priemyselný park v areáli bývalého závodu Frucona uviedli do prevádzky v roku 2007. Na výstavbe sa podieľali finančnými prostriedkami mesto, Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a vlastník areálu, ktorý ho prenajal mestu nájomnou zmluvou. Náklady sa však oproti predpokladom zvýšili a do parku prišiel len jeden investor. Výstavbu a prevádzkovanie sprevádzali rôzne problémy, nedoriešené obchodné vzťahy a súdne spory. Jediným investorom bola v parku od roku 2007 dánska Blika.

Koncom apríla tohto roka nábytkárska firma doručila mestu Trebišov výpoveď zmluvy o podnájme a správe. O prácu tak príde približne 50 ľudí, výroba sa presúva do Českej republiky. Dôvodom odchodu z Trebišova je podľa firmy neistota, v ktorej dlhodobo fungovala. K problémom patrilo zabezpečenie základnej infraštruktúry a odoberanie elektrickej energie. "Táto neistota nebola doteraz vyriešená lokálnymi ani národnými autoritami. Blika posledné dva roky rastie s objemom výroby a výrobné kapacity v Trebišove nepostačujú. Výroba sa preto presúva do českej Kadane," uviedol v máji pre TASR konateľ Jesper Svender. Konštatoval tiež, že firma sa snaží uzatvoriť dohodu s mestom Trebišov v prípade vzájomných súdnych sporov.

Vláda dnes schválila akčný plán rozvoja okresu Trebišov s cieľom vytvoriť do roku 2020 v regióne 1540 nových pracovných miest. Budúcnosť priemyselného parku sa v dokumente nespomína.