Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Trebišov nezavedie poplatok za rozvoj v meste pre budúci rok

Erb mesta Trebišov Foto: Heraldický register

Zákon nadobudol účinnosť 1. novembra a obce môžu podľa neho spoplatniť výstavbu na svojom území.

Trebišov 2. novembra (TASR) – Mesto Trebišov zatiaľ upúšťa od zavedenia nového poplatku za rozvoj a nepripravuje príslušné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) určujúce sadzby takéhoto poplatku pre budúci rok. "Aj vzhľadom na to, že účinnosť zákona o miestnom poplatku za rozvoj má svoje momentálne opodstatnenie najmä v oblastiach – mestách s neúmerne sa zvyšujúcou developerskou činnosťou," uviedla pre TASR Martina Mištaničová z kancelárie trebišovského primátora.

Zákon nadobudol účinnosť 1. novembra a obce môžu podľa neho spoplatniť výstavbu na svojom území. Príjem z poplatku za rozvoj môžu samosprávy použiť ako kapitálové výdavky v prípade výstavby škôl a škôlok, športovísk, kultúrnych a zdravotníckych zariadení, ale aj na výstavbu dopravnej infraštruktúry, rozširovanie a údržbu verejnej zelene. Poplatku sa pripisujú tri funkcie - príjmová, rozvojová a protikorupčná.

Sadzbu si určí obec k 1. januáru kalendárneho roka a pre jednotlivé časti jej územia môže byť rôzna. Zákon stanovuje minimálnu (desať eur) a maximálnu (35 eur) výšku poplatku za každý, aj začatý štvorcový meter podlahovej plochy nadzemnej časti stavby.