Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Trenčiansky kraj doplatí prepravcom za straty asi 2,8 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Vplyv na výšku straty mali aj vyššie ekonomicky oprávnené náklady na opravy a údržbu, mzdy a odvody, náklady na prevádzkovú a správnu réžiu a vyššie ostatné náklady.

Trenčín 14. mája (TASR) - Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) doplatí zmluvným autobusovým prepravcom straty za služby vo verejnom záujme za minulý rok asi 2,8 milióna eur. Úhradu schválili v pondelok (13. 5.) poslanci Zastupiteľstva TSK.

Ako informoval vedúci odboru dopravy Úradu TSK Radovan Hladký, Slovenská autobusová doprava (SAD) Trenčín preukázala za minulý rok stratu približne 21,9 milióna eur a SAD Prievidza viac ako 12 miliónov eur.

Neuhradená náhrada preukázanej straty po započítaní poskytnutých preddavkov z rozpočtu TSK za rok 2023 predstavuje sumu viac ako 1,9 milióna eur pre SAD Trenčín a približne 862.000 eur pre SAD Prievidza.

Výšku preukázanej straty podľa neho ovplyvnila najmä situácia spôsobená ekonomickou a finančnou krízou, nárastom cien takmer všetkých nákladových komodít o mieru inflácie, ktorá v minulom roku dosiahla úroveň 10,5 %.

Vplyv na výšku straty mali aj vyššie ekonomicky oprávnené náklady na opravy a údržbu, mzdy a odvody, náklady na prevádzkovú a správnu réžiu a vyššie ostatné náklady. Naopak, znížili sa náklady na odpisy, na spotrebu pohonných látok, z dôvodu nárastu počtu cestujúcich boli vyššie tržby z cestovného (o 526.000 eur). Obe SAD prepravili v minulom roku o 708.000 cestujúcich viac.