Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Tretí odhad úrody potvrdil rast produkcie kukurice, zemiakov a repy

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Hektárové výnosy po minuloročných slabých hodnotách stúpli aj pri slnečnici, všetky jesenné plodiny prevýšili aj päťročný priemer.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Tretí spresnený odhad úrody potvrdil medziročne výrazný rast celkovej produkcie kukurice, zemiakov a repy. Hektárové výnosy po minuloročných slabých hodnotách stúpli aj pri slnečnici, všetky jesenné plodiny prevýšili aj päťročný priemer. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Tretí odhad úrody ŠÚ SR zrealizoval k 15. septembru 2023.

Celková produkcia druhej najpestovanejšej plodiny na Slovensku, kukurice na zrno, by mala podľa nového odhadu dosiahnuť takmer 1,07 milióna ton. Medziročne tak úroda stúpne o 56 %, a to aj napriek výraznému, pätinovému, úbytku osiatej plochy. Poľnohospodári tak mierne zvýšili predikcie očakávanej úrody tejto komodity.

Očakávané výnosy na úrovni 7,6 tony kukurice z hektára (t/ ha) sú približne o tri tony vyššie ako v minulom roku a tiež mierne vyššie ako priemer úrod za predošlých päť rokov. Celková produkcia kukurice na zrno je síce v medziročnom porovnaní výrazne lepšia, ale zďaleka nebude dosahovať úroveň rekordných rokov 2018, 2020 či 2021, keď sa na Slovensku vyprodukovalo viac ako 1,5 milióna ton kukurice na zrno za sezónu.

Medziročne vyšší objem úrody sa očakáva aj pri kukurici a jej miešankách na zeleno a siláž. Z výmery porovnateľnej s vlaňajškom predpokladajú producenti celkový výnos vo výške viac ako 1,8 milióna ton, čo je o vyše 16 % viac ako v minulom roku. Hektárový výnos 31,8 tony by mal presiahnuť minuloročné hodnoty o viac ako 42 % (o 9,4 tony) a súčasne takmer o tri tony aj päťročný priemer.

Mierne nahor poľnohospodári korigovali aj odhady celkovej úrody ostatných zemiakov (bez skorých zemiakov). Ich tohtoročná produkcia v celkovom objeme 122.000 ton by mala byť približne o jednu štvrtinu väčšia než vlani (o 28.600 ton). Očakávaný priemerný výnos 27,8 tony z hektára by mal byť 26 % nad priemerom minulého roka (22,1 t/ha) a súčasne aj 19 % nad priemerom úrod posledných päť rokov. Vysadená plocha medziročne klesla o 4,3 % na 4400 ha.

Úroda slnečnice by podľa tretieho odhadu mala byť o trochu nižšia než sa predpokladalo v auguste. Celkový objem produkcie mierne presahujúci 169.000 ton by však mal dosiahnuť približne úroveň minulého roka, a to aj napriek výraznému medziročnému poklesu osiatej plochy o takmer 18 %. Očakávané výnosy na úrovni 2,82 t/ha sú o takmer polovicu tony vyššie ako minulý rok a súčasne o takmer 8 % vyššie ako priemer posledných päť rokov.

V dôsledku medziročného nárastu osiatej plochy o 14 % a súčasne aj vyššieho hektárového výnosu sa predpokladá medziročný nárast celkovej úrody technickej cukrovej repy o takmer 21 % na úroveň 1,3 milióna ton. V porovnaní s odhadom k 15. augustu sa očakávaný výnos z ha zvýšil o takmer jednu tonu na hektár - na 60,6 t/ha. To je oproti minulému roku o vyše štyri tony viac z jedného hektára osiatej plochy (56,3 t/ha). Hektárový výnos by v tomto roku mal presiahnuť aj päťročný priemer úrod, a to o viac ako tonu (59,4 t/ha).