Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nová generácia Kia Ceed má technológiu autonómneho riadenia 2. úrovne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva viac ako 3800 ľudí.

Teplička nad Váhom 4. marca (TASR) - Tretia generácia modelu Kia Ceed, ktorú automobilka predstaví v nasledujúcich dňoch na autosalóne v Ženeve, prvýkrát ponúkne európskym zákazníkom asistenta sledovania v jazdnom pruhu - technológiu autonómneho riadenia druhej úrovne. TASR o tom informoval hovorca Kia Motors Slovakia Jozef Bačé.

Asistent sledovania v jazdnom pruhu podľa neho sleduje vozidlá pred vodičom a identifikuje vhodný priestor v iných jazdných pruhoch na bezpečný presun vo veľkých dopravných zápchach. "Na diaľnici detekuje dopravné značenie, aby vozidlo udržal v jeho jazdnom pruhu. Nová Kia Ceed dokáže v závislosti od situácie v kolóne pred vami riadiť zrýchlenie, brzdenie a riadenie vozidla. Systém na udržanie bezpečnej vzdialenosti od vozidla používa externé snímače a funguje v rýchlostiach od nula do 130 km/h," uviedol Bačé.

"V oblasti automobilizmu predpokladáme v budúcnosti postupný nárast predaných vozidiel s alternatívnymi pohonmi, ktoré budú stále viac autonómne. Respektíve, do vozidiel sa postupne dostane viac prvkov, ktoré ich priblížia k čiastočne alebo plne autonómnej jazde," podotkol hovorca automobilky Kia.

Pripomenul, že Kia už ponúka zákazníkom elektrické vozidlo Kia Soul EV aj plug-in hybrid a hybrid verzie modelov Kia Niro a Kia Optima. "Kia Motors Corporation má však ambíciu do roku 2025 priniesť na trh 16 rôznych modelov s alternatívnymi pohonmi, vrátane hybridov, plug-in hybridov, elektrických vozidiel a automobilu na vodíkový pohon. Informácia, či sa v budúcnosti budú niektoré z týchto vozidiel vyrábať aj priamo v našom závode na Slovensku, nateraz nebola oficiálne potvrdená," uzavrel Bačé.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá, spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva viac ako 3800 ľudí. Vyrába modely Kia cee'd v dvoch karosárskych úpravách – päťdverový cee'd, Sportswagon, športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 2,9 milióna vozidiel a vyše 4,4 milióna motorov.