Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Len tretina elektroodpadu je v EÚ podľa štúdie riadne likvidovaná

Ilustračné foto Foto: TASR/Veronika Klusková

V rámci Európy vyzerá situácia ešte horšie: medzi krajinami únie je nelegálne presúvaných 4,7 milióna ton elektroodpadu.

Londýn 30. augusta (TASR) - Staré počítače a elektroodpad sú v Európe podľa novej štúdie čoraz viac problémom. V 28 krajinách EÚ je totiž v súčasnosti riadne likvidovaná len tretina vyradených počítačov a iného elektroodpadu.

Zvyšok - 6,2 milióna ton v roku 2012 - je nesprávne recyklovaný, odvážaný do zahraničia alebo jednoducho odhodený, vyplýva z dnes zverejnenej štúdie organizácie CWIT, ktorá bojuje proti nelegálnemu obchodovaniu s elektrickým a elektronickým odpadom, píše agentúra DPA.

Dôsledkami nie sú len ekologické problémy zapríčinené unikajúcimi jedovatými látkami ako ortuť či olovo, ale aj veľké hospodárske škody, pretože sa plytvá hodnotnými surovinami.

Vypracovanie štúdie zadali viaceré organizácie OSN a medzinárodná policajná organizácia Interpol a podporila ju Európska únia. Generálny tajomník fóra pre elektrický a elektronický odpad (WEEE) Pascal Leroy zdôraznil, že práve elektroodpad predstavuje celosvetovo najrýchlejšie rastúci z odpadov.

Nenáležité zaobchádzanie a nelegálny obchod s uvedeným odpadom - sčasti vykonávaný organizovanými skupinami - sú podľa informácií Interpolu potrestané len v 0,5 percenta prípadov.

Zo štátov EÚ v roku 2012 dosiahol nenahlásený vývoz elektroodpadu a z veľkej časti ešte funkčných počítačov objem 1,3 milióna ton. V rámci Európy vyzerá situácia ešte chmúrnejšie: medzi krajinami únie je nelegálne presúvaných 4,7 milióna ton elektroodpadu, čo je viac než desaťnásobok oficiálne deklarovaného objemu. Zaobchádzaním s ním v rozpore s predpismi vznikajú celkovo hospodárske škody od 800 miliónov do 1,7 miliardy eur. Hmotnosť nelegálne prevážaného odpadu by zodpovedala tehlovému múru siahajúcemu od Osla do južného Talianska.

Správa expertov predkladá viacero návrhov na boj proti tomuto problému. Patrí k nim lepšie vyškolenie policajtov, prokurátorov a sudcov, ako aj medzinárodná koordinácia informácií orgánov činných v trestnom konaní. Predovšetkým sa však musia krajiny EÚ dohodnúť na jednotných predpisoch. Asi tretina všetkých členských štátov doposiaľ potrebné normy neimplementovala.