Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Trh práce na Slovensku naráža na svoje limity, tvrdí premiér Fico

Medzinárodná konferencia po názvom Sociálna demokracia v 21. storočí v Bratislave 12. februára 2016. Na snímke vľavo prezident Českej republiky Miloš Zeman a predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Podiel štrukturálnej nezamestnanosti na Slovensku sa podľa premiéra pohybuje okolo úrovne 12 až 13 %.

Bratislava 12. februára (TASR) – Trh práce na Slovensku naráža na svoje limity, ktoré sú dané regionálnymi rozdielmi napríklad v prístupe k infraštruktúre a záujmom globálnych investorov. Uviedol to dnes vo svojom príhovore predseda strany Smer-SD Robert Fico na medzinárodnej konferencii "Sociálna demokracia v 21. storočí - bez škrtov a bližšie k ľuďom", ktorú zorganizoval Inštitút ASA.

"Po investične náročných projektoch sa preto chceme sústrediť na rozvoj lokálnej ekonomiky, ako druhého trendu na podporu udržateľného rastu a zamestnanosti. Ide o paradoxnú situáciu vo vybraných regiónoch Slovenska: Práca by v nich bola, ak by sa využíval potenciál okresu, ale chýbajú ľudia, ktorí vedia pracovať, keďže sa väčšinou jedná o dlhodobo nezamestnanú populáciu," priblížil Fico.

Podiel takejto štrukturálnej nezamestnanosti na Slovensku sa podľa neho pohybuje okolo úrovne 12 až 13 %. Pod touto výškou zamestnávatelia v niektorých regiónoch môžu pociťovať nedostatok pracovnej sily. "Týmto regiónom musíme venovať špecifickú pozornosť, inak sa problém regionálnych disparít vymkne z rúk a stane sa kľúčovou prekážkou pre ďalší rast," zdôraznil.

Toto je podľa Fica jednoducho situácia, kedy treba "roztláčať roky stojace vlaky". "Práve pred dvoma dňami sme na rokovaní vlády schválili v Kežmarku prvý akčný plán na základe zákona o podpore menej rozvinutých okresov pre celý okres Kežmarok. Cieľom tohto plánu je znížiť nezamestnanosť v tomto okrese, ktorý je, myslím, tretí najhorší z hľadiska nezamestnanosti a vytvoriť 2000 pracovných miest," pripomenul.

Miera dnešnej nezamestnanosti by mohla podľa Ficových slov klesnúť na jednocifernú úroveň už v roku 2017. "Dokonca minister práce Ján Richter (Smer-SD) hovorí, že by sa mohla dosiahnuť miera nezamestnanosti pod 10 % už počas roku 2016," poznamenal. "Zvyšovanie reálnych miezd je kľúčové aj v roku 2016, pokiaľ budeme vo vláde. V tomto roku ide v priemere o 3,1-% rast, v budúcom roku to bude tiež asi 3-% rast miezd. Aj v nasledujúcich dvoch rokoch sa predkladá pokračovanie rastu reálnych miest na úrovni 2,5 až 3 %," dodal.