Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Trh s ropou sa po prudkom prepade postupne stabilizuje

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Generálny tajomník organizácie OPEC počíta s pokračovaním tohto trendu.

Viedeň 21. marca (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vidí po prudkom prepade cien čierneho zlata stabilizáciu trhu. Informovala o tom agentúra DPA.

"Neočakávam žiadnu vysokú, ale len miernu úroveň," uviedol dnes generálny tajomník OPEC Abdalla Salem El-Badri po stretnutí s komisárom EÚ pre energetiku a ochranu klímy Miguelom Ariasom Cańetem. Ceny ropy pomaly opäť rastú, pričom El-Badri počíta s pokračovaním tohto trendu.

Cańete vidí v súčasnej situácii možnosť obmedzenia fosílnych palív, ktoré škodia klíme, a investícií do obnoviteľných energií. K možnosti prípadného zmrazenia objemu ťažby ropy uviedol, že pre Európsku úniu (EÚ) je najdôležitejší stabilný trh.

Predstavitelia dôležitých producentských krajín, aj mimo OPEC, sa majú stretnúť 17. apríla v Katare, kde budú rokovať o zmrazení objemu ťažby na januárových úrovniach. Na stretnutie v katarskom hlavnom meste Dauhá sú pozvaní predstavitelia všetkých 13 členských štátov OPEC, uviedol El-Badri. Očakáva, že celkovo sa zúčastnia predstavitelia 15 alebo 16 krajín.

Irán naďalej signalizuje, že sa nepripojí k dohode o zmrazení ťažby. Teherán chce opäť vyvážať viac ropy, čo doteraz brzdili západné sankcie.