Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Trhu pomohli správy o reštrukturalizácii gréckeho dlhu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tento týždeň odhalí vývoj inflácie a priemyselnej produkcie tak v eurozóne, ako aj v USA, pričom v eurozóne sa očakáva aj zverejnenie maloobchodných tržieb a vývoj zamestnanosti.

Bratislava 12. marca (TASR) - Začiatkom uplynulého týždňa na akciových trhoch rezonovala všadeprítomná nervozita ohľadom reštrukturalizácie gréckeho dlhu a správy z Číny, podľa ktorých by ekonomika krajiny v tomto roku mala vzrásť namiesto o 8 už len o 7,5 %. Akciové indexy tak na čele s finančným sektorom indikovali celoplošné výpredaje.

Stred týždňa na akciové parkety v Európe už priniesol mierny rast, ktorý po postupnej kumulácii ziskov vyústil do "zelených" hodnôt. Nemecko šokovalo vývojom továrenských objednávok, ktoré v januári nečakane klesli o 2,7 % medzimesačne, v porovnaní s 1,7-% rastom z decembra minulého roka. Analytici očakávali takmer stagnujúci vývoj na úrovni +0,6 %.

Definitívne zisky na trhy dorazili až počas druhého "polčasu", kedy sa pozornosť investorov zamerala na pozitívne správy zo starého kontinentu, kde sa okrem zasadnutia ECB usilovne zažehnávala aj grécka dlhová pohroma. Na 8. marca bola totiž stanovená uzávierka zhromažďovania prihlášok na výmenu gréckych dlhopisov od súkromných veriteľov. V konečnom dôsledku grécka vláda získala súhlas vyše 85 % majiteľov dlhopisov na výmenu ich inštrumentov za nové. Grécko tak vďaka úspešnej transakcii zníži svoju zadlženosť o viac ako 155 miliárd eur a zároveň dostane druhý medzinárodný úver, čím sa opäť raz vyhýba reálnemu bankrotu.

Štvrtkové zasadnutie ECB prinieslo nezmenenú úrokovú sadzbu na úrovni 1,0 % a pozitívne myšlienky predsedu Maria Draghiho. Ten hodnotil situáciu v Európe ako stabilizovanú a zároveň očakáva postupné zotavovanie v tomto roku. Ohľadom vývoja ekonomiky eurozóny však zo strany ECB došlo k miernemu zhoršeniu predikcií, keďže podľa posledných vyjadrení ECB v roku 2012 očakáva rast HDP eurozóny v rozmedzí od -0,5 do +0,3 %.

Dlho očakávané údaje z trhu práce v USA potvrdili anticipované stagnovanie nezamestnanosti počas februára, na úrovni 8,3 %, priniesli však aj report o zvýšení počtu výplatných pások mimo poľnohospodárstva. Ich počet za február vzrástol o 227.000 pások, pričom analytici očakávali miernejší vývoj (210.000), čo svedčí o postupnom "utrasení" situácie.

Sklamanie do korporátnej sféry priniesli akcie Adidas, ktoré počas stredy (7.3.) stratili 3,0 % a týždeň ukončili so stratou 2,07 % na úrovni 58,1 eura. Svetový výrobca športového oblečenia a náradia totiž v stredu zverejnil odhady na rok 2012, podľa ktorých očakáva spomalenie rastu tržieb na 5-9 %, pričom spoločnosť v roku 2011 dosiahla ich 13-% nárast. Svojím vývojom šokovali aj akcie Peugeot, keď francúzska automobilka ohlásila emitovanie nových akcií v celkovej hodnote 999 miliónov eur, pričom cena za 1 ks akcie bola stanovená na 8,27 eura. Akcie automobilky, ktorá za rok 2011 zrušila aj výplatu dividendy, týždeň ukončili 7,81-% poklesom na úrovni 11,69 eura.

Tento týždeň odhalí vývoj inflácie a priemyselnej produkcie tak v eurozóne, ako aj v USA, pričom v eurozóne sa očakáva aj zverejnenie maloobchodných tržieb a vývoj zamestnanosti.