Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Tri nemocnice v TSK získali prostriedky na modernizáciu z eurofondov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

V rámci 1. výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) uspelo celkovo 15 nemocníc.

Galanta/Dunajská Streda/Skalica 24. novembra (TASR) – Nový urgentný príjem, nové oddelenia anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti (OAMIS) v nemocniciach v Galante a Dunajskej Strede a nová infraštruktúra v skalickej nemocnici vzniknú vďaka prostriedkom z eurofondov. V rámci 1. výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) uspelo celkovo 15 nemocníc, z toho tri v rámci Trnavského kraja. Cieľom projektov je zvýšenie kvality poskytovanej zdravotníckej starostlivosti.

Fakultná nemocnica Skalica, a.s., získala 3,5 milióna eur. "Boli sme pripravení s naším rozvojovým plánom, keď vyšla výzva, podali sme projekt," povedala výkonná riaditeľka Fakultnej nemocnice Skalica, a.s., Renáta Kormanová pre TASR. Uviedla, že v piatok sa zišla správna rada spoločnosti, ktorá rokovala aj o postupe prác. "Začneme verejné obstarávanie na dodávateľa," dodala Kormanová. Projektu vybudovania nového onkologického pavilónu s adekvátnymi ambulantnými priestormi sa venovali asi dva roky, vznikne prebudovaním nepoužívaných priestorov. Následne sa pustia aj do modernizácie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia, ďalšie oddelenia budú vybavené modernou zdravotníckou technikou.

Zdravotnícke zariadenia v Galante a Dunajskej Strede získali pre stavebné úpravy a medicínske vybavenie po 3,1 milióna eur. V Nemocnici s poliklinikou sv. Lukáša Galanta, a.s., ide o projekt prepojenia urgentného príjmu s pracoviskom OAMIS a rádiologickým oddelením do jedného celku, aby sa zabránilo zbytočným časovým stratám pri presune pacientov. Okrem tejto výstavby a vybavenia oddelenia rádiológie modernými prístrojmi sa spoločnosť zameria na zvýšenie energetickej hospodárnosti budov. Nemocnica s poliklinikou v Dunajskej Strede vybuduje v rámci prostriedkov z eurofondov aj chirurgický klaster. Celková renovovaná plocha bude v jej prípade 2967 m2. "O eurofondovú dotáciu požiadali tie naše nemocnice, ktoré na to mali právo a sú súčasťou schváleného zoznamu siete akútnych nemocníc. Snažili sme sa naše projekty pripraviť čo najlepšie a splniť všetky potrebné kritériá. Na realizáciu sme dobre pripravení a garantujeme, že každé jedno euro bude využité maximálne efektívne," uviedol generálny riaditeľ siete polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia Marek Duban, kam obe zariadenia spadajú.