Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Arbitráž medzi SR a EuroGasom bude až v októbri

Ministerstvo financií SR Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Obe strany sa dohodli, že do 29. augusta 2014 navrhnú arbitrov, ktorí ich budú v spore zastupovať.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Medzinárodné stredisko pre riešenie sporov z investícií (ICSID) zaregistrovalo spor medzi americkou spoločnosťou EuroGas Inc. a kanadskou spoločnosťou Belmont Resources Inc. proti Slovenskej republike. Podľa pravidiel ICSID od 10. júla začala plynúť 90-dňová lehota na ustanovenie tribunálu. Žalobca požaduje od Slovenska náhradu 3,2 miliardy USD (2,3 miliardy eur) za zmarenú investíciu v Gemerskej Polome, kde prišiel v roku 2004 o licenciu na ťažbu mastenca. Prvé konkrétne kroky v rámci arbitráže budú na konci augusta.

"Obe strany sa dohodli, že do 29. augusta 2014 navrhnú arbitrov, ktorí ich budú v spore zastupovať. Do 30. septembra by mali potom zvoliť prezidenta tribunálu," povedal pre TASR predseda predstavenstva EuroGas Wolfgang Rauball.

Ministerstvo financií (MF) SR sa k arbitráži vyjadrilo stručne. "Ministerstvo financií SR bude konať v súlade s príslušnými pravidlami pre vedenie tohto sporu, ako aj s ustanoveniami príslušných medzinárodných dohôd. Ministerstvo financií SR sa v tomto štádiu sporu nebude k tejto veci bližšie vyjadrovať," odpovedal na otázku TASR tlačový odbor MF SR.

Pravidlá ICSID hovoria, že obe strany si musia odsúhlasiť svojich arbitrov, a potom zvolia prezidenta tribunálu, ktorým bude reprezentant tretej, nezávislej strany. Ak sa na ňom nedohodnú do 8. októbra, nominuje ho ICSID. Po ustanovení a oboznámení sa so všetkými podkladmi a stanoviskami, tribunál rozhodne. Verdikt arbitráže pred ICSID už nie je napadnuteľný žiadnym súdom na svete.

V pozadí sporu je viacero obvinení. Podľa týždenníka Plus 7 dní EuroGas tvrdí, že prišiel o licenciu na ťažbu mastenca pre korupčný podvod, o ktorom má dôkazy. Spoločnosť zaslala sťažnosť ICSID aj Európskej komisii ohľadom policajnej akcie slovenských bezpečnostných zložiek z 2. júla 2014, pri ktorej zabavili takmer 16.000 strán dokumentov, počítače a software s informáciami týkajúcimi sa dcérskej spoločnosti Rozmin. Policajnú akciu dáva EuroGas do súvislosti s prebiehajúcou arbitrážou. "Veríme, že Európska komisia zabezpečí, aby Slovenská republika odvolala svoje opatrenia a vrátila všetky zhabané dokumenty a nosiče. Zároveň, aby sa zdržala krokov, ktoré by mohli ohroziť spravodlivý priebeh procesu," uvádza sa v podaní americkej spoločnosti.

Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka potvrdil, že akciu Národnej kriminálnej agentúry nariadil sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. "Môžeme potvrdiť, že pri výkone domovej prehliadky boli zaistené veci významné pre účely trestného konania, akými sú listiny a elektronické dáta. Vykonaním domovej prehliadky, ako neodkladného úkonu, vyšetrovateľ začal trestné stíhanie za obzvlášť závažný zločin podvodu," zdôraznil Slivka.

Najvyšší súd (NS) SR v minulosti dvakrát rozhodol, že odobratie ťažobnej licencie EuroGasu bolo protiprávne. EuroGas hrozil SR arbitrážami už od roku 2010. Za zmarenie investície v Gemerskej Polome žiadala firma najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur. O rok sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vyšplhala na 1,65 miliardy USD. EuroGas argumentoval porušením práv vyplývajúcich z dohody medzi ČSFR a USA o vzájomnej podpore a ochrane investícií z roku 1991. MF SR však vlani poprelo, že by nastalo akékoľvek porušenie tejto dohody.

Ložisko mastenca v Gemerskej Polome, o ktoré sa vedie spor, objavili náhodou v roku 1985 pri hľadaní cínu. Tamojší mastenec sa vyznačuje vysokou čistotou, odborníci považujú gemerské ložisko za jedno z najvýznamnejších na svete. V súčasnosti je najväčším producentom v ťažbe mastenca Čína, významné ložiská sú aj v USA, Brazílii a Indii, z európskych štátov výraznejšie prispieva k svetovej produkcii Fínsko. Vzhľadom na široké priemyselné využitie mastenca, hlavne vo farmaceutickom, chemickom, kozmetickom a papierenskom priemysle, spotreba aj dopyt po tejto surovine na trhu neustále rastú.