Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slováci triedia málo odpadu, pomôcť im má nová aplikácia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mobilná aplikácia okrem navigácie pre bežný domáci odpad ponúka aj informácie o tom, kam odovzdať špecifický odpad ako elektroodpad, stavebný odpad alebo lieky.

Bratislava 16. marca (TASR) - S triedením odpadu má Slovákom pomôcť nová bezplatná mobilná aplikácia Green Bin. Poradí ako triediť odpad, kde sa nachádza najbližší zberný dvor alebo predajňa, v ktorej možno odovzdať starú elektroniku alebo lieky. "Každý z nás vyprodukuje ročne okolo 350 kilogramov odpadu, vytriedime však iba približne 26 kilogramov. Dúfame, že aplikácia prispeje k tomu, že sa zvýši počet kilogramov, ktoré Slováci vytriedia," uviedla Jana Ružická z občianskeho združenia EKOrast, ktoré aplikáciu vyvinulo spolu s ďalšími partnermi.

To, že sa Slovákom nechce triediť odpad má podľa nej viacero dôvodov. "Napríklad, že nádoby na separovaný odpad zaberajú v domácnosti viac miesta. Mnohokrát je to aj o nedôvere. Ľudia neveria, že sa vytriedený odpad naozaj spracuje. Tiež sa sťažujú, že nevedia, či sa niektoré druhy odpadov majú triediť, a ak áno, do akého druhu odpadu patria. To nás inšpirovalo, aby sme informácie zozbierali a pripravili jednoduchú pomôcku v podobe mobilnej aplikácie," ozrejmila.

Situáciu má komplikovať aj nejednotnosť systému triedenia. "Napríklad plechovky patria v Trnave do kontajnerov s plastami, v okolí Piešťan pre ne majú červené nádoby na zber kovov a v Trenčíne ich netriedia vôbec. Ani farba košov na separovaný odpad nebola doteraz jednotná. Až s novým zákonom o odpadoch sa prijali základné farby, ktoré mestá a obce musia používať,” priblížil Michal Sebíň z organizácie NATUR-PACK.

Mobilná aplikácia okrem navigácie pre bežný domáci odpad ponúka aj informácie o tom, kam odovzdať špecifický odpad ako elektroodpad, stavebný odpad alebo lieky. „Radi by sme občanov upozornili, aby svoje staré elektrospotrebiče v žiadnom prípade neodovzdávali podomovým zberateľom odpadu. Je dôležité, aby ich priniesli do zberného dvora alebo priamo do predajne s elektronikou. Ak svoj elektroodpad darujú podomovým zberateľom, môžu si byť istí, že prispeli na nelegálne skládky," upozorňuje Jozef Kozák z organizácie SEWA, ktorá združuje výrobcov a dovozcov elektrozariadení.

TASR informácie poskytla Zuzana Šimová z Arthur media.