Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

TriGranit štartuje práce na projekte Metropolis

Metropolis Foto: Trigranit

Prvá etapa projektu Metropolis počíta s výstavbou moderného akvaparku, ktorý v hlavnom meste SR doteraz absentuje. Bratislava získa aj novú viacúčelovú arénu s kapacitou 12.000 miest.

Bratislava 28. januára (TASR) - Spoločnosť TriGranit po schválení memoranda vládou SR štartuje ako jeho investor práce na projekte Metropolis. Uviedol to dnes Gábor Zászlós, predseda predstavenstva spoločnosti TriGranit.

"Budeme vyberať architektonické štúdio, ktoré vytvorí nový dizajn projektu, rozbehneme komunikáciu s potenciálnymi operátormi - prevádzkovateľmi pre akvapark, arénu či hotel," priblížil Zászlós s tým, že investor taktiež vyberá najvýhodnejší model financovania, pričom na stole už má ponuky viacerých bánk.

Investor má podľa neho v celom procese prípravy a realizácie projektu záujem o spoluprácu s domácimi dodávateľmi. "Keďže poznáme situáciu v oblasti zamestnanosti, rovnako ako pri iných našich projektoch budeme preferovať slovenské subjekty. Naša spoločnosť týmto projektom vytvorí tisíce nových pracovných miest," informoval ďalej šéf TriGranitu.

Pripomenul, že prvá etapa projektu Metropolis počíta s výstavbou moderného akvaparku, ktorý v hlavnom meste SR doteraz absentuje. Bratislava získa aj novú viacúčelovú arénu s kapacitou 12.000 miest, ktorá umožní usporadúvať veľké kultúrne predstavenia, či medzinárodné športové podujatia. Veľké kongresové centrum pomôže naštartovať úplne nový segment ekonomiky, keďže kongresová turistika je najvýnosnejším odvetvím cestovného ruchu.

Prvá etapa projektu je podľa Zászlósa však len začiatkom celkového rozvoja územia. "Naša vízia je oveľa širšia, postupne by sme chceli k vodnému svetu a multifunkčnej aréne doplniť ďalšie funkcie a územie rozvíjať do podoby veľkého zábavného parku, podobného tým, aké fungujú v Amerike, či v niektorých krajinách Európy," vysvetlil.

Celkovo je investor pripravený na pozemkoch v Jarovciach preinvestovať 1,5 miliardy eur. Spoločnosť predpokladá, že počas výstavby projektu vznikne približne 5000 pracovných miest v stavebníctve, ale aj v ďalších odvetviach. Po dokončení by mal Metropolis ponúknuť prácu až 9000 ľuďom. Daňové príjmy predpokladá v sume 600 miliónov eur ročne.

Realizácia prvej etapy projektu je plánovaná na roky 2014 až 2018 a jej náklady budú 223 miliónov eur. Projekt prinesie 330 pracovných miest, ročné daňové príjmy investor predpokladá v sume 10 miliónov eur.