Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Tripartita odsúhlasila zjemnenie zákona o nelegálnej práci

Ilustračné foto Foto: TASR

To znamená, že sa má zaviesť sedemdňová lehota pre zamestnávateľov, ktorú majú na predloženie všetkých potrebných náležitostí do Sociálnej poisťovne pri prijímaní nového zamestnanca do práce.

Bratislava 26. júna (TASR) – Novela zákona o nelegálnej práci z dielne rezortu práce má odstrániť doterajšiu tvrdosť zákona. Konštatoval to po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR minister práce Ján Richter (Smer-SD). Tripartita právnu normu na dnešnom zasadnutí odsúhlasila.

Ministerstvo navrhuje v novele zjemniť podmienky pre nelegálne zamestnávanie. To znamená, že sa má zaviesť sedemdňová lehota pre zamestnávateľov, ktorú majú na predloženie všetkých potrebných náležitostí do Sociálnej poisťovne pri prijímaní nového zamestnanca do práce. V súčasnosti je pritom za nelegálne zamestnávanie považované akékoľvek oneskorené prihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne. "Riešime dlhotrvajúci problém, ktorý bol pripomienkovaný hlavne zo strany zamestnávateľov," konštatoval Richter.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) preto vníma toto opatrenie ako pozitívny krok. Samozrejme, vždy sa dá podľa viceprezidenta asociácie Rastislava Machunku diskutovať o tom, či je lepšia lehota sedem alebo 14 dní. "Myslím si, že toto je zdravý kompromis medzi cieľom, ktorý máme všetci, a to je znižovanie nelegálnej práce a cieľom, ktorý teda je, aby išlo o nelegálnu prácu a nie o administratívne pochybenie," opísal Machunka.



Viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mário Lelovský zároveň privítal 35 opatrení ministerstva hospodárstva na zlepšenie podnikateľského prostredia, ktoré tiež odobrila dnešná tripartita. Myslí si však, že ministerstvo hospodárstva mohlo ísť v spolupráci s ostatnými rezortmi ešte trochu ďalej. "Mohlo byť ambicióznejšie, čo sa týka uvoľnenia podmienok pre podnikanie na Slovensku," konštatoval Lelovský.

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) pripomenula predovšetkým zistenia zo Správy o stave rodovej rovnosti na Slovensku za rok 2016, ktorou sa tripartita tiež zaoberala. "Aj z tejto správy vyplýva, že na Slovensku je významným faktorom, ktorý ovplyvňuje riziko a existenciu chudoby práve rod. Ženy sú ohrozené chudobou v oveľa vyššej miere ako muži," zdôraznila viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová.



Nožnice pri porovnaní odmeny za prácu sa podľa jej slov medzi mužmi a ženami významne roztvárajú práve po narodení dieťaťa a odchode ženy na materskú, respektíve rodičovskú dovolenku. "A práve rodičovstvo má oveľa vyšší negatívny dosah na ženy ako na mužov," doplnila. KOZ preto podľa jej slov aj na základe týchto informácií žiada vládu, aby v ďalšom období prijímala opatrenia na zosúladenie pracovného a rodinného života. Aby podporovala zaraďovanie žien opäť na trh práce, či aby prijímala opatrenia na rozširovanie zariadení predškolskej dochádzky.

Hospodárska a sociálna rada dnes neodsúhlasila len jediný bod z programu, a to novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. S týmto návrhom nesúhlasila RÚZ. Podľa viceprezidenta únie Lelovského prišlo v novele k určitému zlepšeniu a zníženiu administratívnej náročnosti pri pracovnej zdravotnej službe.

"Na druhej strane si nemyslíme, že je úplne šťastné, že len zdravotnícky personál môže posudzovať kvalitu pracovného prostredia," opísal. Myslí si, že autorizovaní bezpečnostní technici môžu v mnohých prípadoch posúdiť pracovisko lepšie, pretože s ním prichádzajú denne do styku. "Z tohto dôvodu sme pri tejto otázke nedospeli k dohode, ale verím, že sa nám podarí v rámci ďalšej diskusie k dohode dospieť," avizoval Lelovský.