Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Tripartita rokuje o rozpočte na budúci rok, partneri majú viac výhrad

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/AP

Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení prekáža v návrhu rozpočtu vyšší plánovaný deficit, než boli pôvodné zámery vlády.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Viac peňazí pre zamestnancov štátnej a verejnej správy či pre poľnohospodárov. Takéto zmeny by radi videli v návrhu rozpočtu na budúci rok predstavitelia odborov a zamestnávateľov. O zákone roka diskutujú dnes so zástupcami vlády na zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR.

"Určite chceme hovoriť o tom, že by sme ešte radi videli zvýšenie financií v rozpočte na dofinancovanie zamestnancov štátnej a verejnej správy," uviedol pre TASR pred rokovaním tripartity prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Jozef Kollár.

Zamerať sa chce aj na pedagogických zamestnancov. Tým boli síce podľa jeho slov zvýšené platy od septembra tohto roku, ale odbory chcú, aby bolo dodržané programové vyhlásenie vlády a boli zahrnutí aj v rozpočte na budúci rok.

Súčasne majú odbory výhrady k niektorým kapitolám. Napríklad v prípade verejného zdravotníctva je podľa nich plánované navýšenie zdrojov pre regionálne zdravotníctvo len o 37 miliónov eur. "Čo si myslíme, že je nedostačujúce, pretože všetci tam pracujú za minimálne mzdy," upozornil Kollár.

Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) prekáža v návrhu rozpočtu vyšší plánovaný deficit, než boli pôvodné zámery vlády. Zároveň má výhrady predovšetkým ku kapitole ministerstva pôdohospodárstva, kde je podľa viceprezidenta AZZZ Rastislava Machunku vyčlenených málo finančných prostriedkov na štátnu pomoc. "Neumožnia poľnohospodárom dostatočne konkurovať na jednotnom európskom trhu, pretože v okolitých krajinách je v tejto položke podstatne väčšia podpora," zdôraznil Machunka pre TASR.

Po tom, ako dnes tripartita prerokuje návrh rozpočtu na budúci rok, bude sa ním v stredu (11.10.) zaoberať vláda. Podľa návrhu by mal deficit verejných financií klesnúť v budúcom roku po prvýkrát pod hranicu 1 % na úroveň 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku sa má znížiť na 0,1 % HDP, v roku 2020 je cieľom vyrovnaná bilancia.