Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

VIDEO:Sociálni partneri sa k rokovaniam o minimálnej mzde vrátia

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Rezort práce trvá na svojom návrhu, aby minimálna mzda od budúceho roka stúpla na 480 eur zo 435 eur .


Bratislava 14. augusta (TASR) – Tripartita sa vráti k rokovaniam o výške minimálnej mzdy pre budúci rok opäť v septembri. Sociálni partneri majú stále nezhody vo výške minimálnej mzdy na budúci rok. Na dnešnom rokovaní tripartity predložili svoje pripomienky. Rezort práce však trvá na svojom návrhu, aby minimálna mzda od budúceho roka stúpla na 480 eur zo 435 eur a túto sumu plánuje predložiť aj o mesiac.



Posun v rokovaniach o minimálnej mzde nenastal. Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR trvá na svojom návrhu 492 eur, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR nesúhlasila s výškou, ktorú predkladalo ministerstvo, Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) sa nevyjadrila a Združenie miest a obcí Slovenska zobralo na vedomie návrh. "Ďalší postup bude taký, že na septembrovú tripartitu predložím návrh, ktorý pôjde následne do vlády," priblížil po skončení rokovania minister práce Ján Richter (Smer-SD).



Rezort podľa jeho slov nemá v pláne meniť svoj návrh. "Som pripravený predložiť taký istý návrh, teda vo výške 480 eur. V tejto chvíli je to aj otázka politických rokovaní, minimálne v rámci vládnej koalície," doplnil Richter s tým, že rezort je ochotný so sociálnymi partnermi diskutovať aj o stanovení určitého vzorca, podľa ktorého by sa mala minimálna mzda zvyšovať, ako aj o tzv. odvetvovej minimálnej mzde.

Po stanovení vzorca volajú najmä zástupcovia zamestnávateľov. "Minimálna mzda nevychádza zo žiadneho vzorca, analýz. Je to proste kombinácia požiadaviek odborárov a miera, do ktorej chce vláda túto požiadavku naplniť. Názor zamestnávateľov sa stáva okrajový. Pokiaľ nie je mechanizmus, o ktorý sa možno oprieť, tak škoda o tom diskutovať," poznamenal prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský. Zároveň odmieta tvrdenia, že sa zvyšovanie minimálnej mzdy nedotýka firiem. "Nám dávajú zväzy jasné signály, že minimálna mzda tak ako rastie u nás, že to nie je v poriadku. My zastávame stanovisko našich členov. Tí nikdy nepovedali, že sú proti minimálnej mzde, akurát skoky, ktoré sa robia, sú každoročne veľké a na rok 2018 je historicky najväčší," uviedol Malatinský s tým, že vplyv na zamestnávateľov združených v AZZZ SR predstavuje okolo 50 miliónov eur, pritom len v zdravotníctve predstavuje 12,5 milióna eur.



Podobný názor má aj RÚZ. "My ako zamestnávatelia nie sme proti zvyšovaniu miezd, ani minimálnej mzdy. Za niekoľko desiatok rokov sme sa nedohodli a určila ju vždy vláda. Akékoľvek dopady ukáže trh práce v daných regiónoch. Sú dobré ekonomické pomery, ale tie sa môžu zmeniť," upozornil prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga s tým, že minimálna mzda má vplyv aj na ďalšie tarifné triedy. "Aj tie sa musia upravovať. Má nadväznosť aj na príplatky. V mnohých firmách, kde je viaczmenná prevádzka, alebo je prostredie s rizikom, tak tam sa vyplácajú príplatky a automaticky sa zvyšujú náklady pre zamestnávateľov," vysvetlil Kiraľvarga.

Odborári trvajú na svojom návrhu a ich presadzované zvýšenie je podľa nich podložené ekonomickým vývojom. "Zamestnávatelia svoj návrh nepredložili. Viac sme sa dotkli nastavenia mechanizmu valorizácie minimálnej mzdy do budúcnosti. Sme otvorení o takejto veci diskutovať. Nemali by sme sa vzdávať priestoru, ktorý nám dáva tripartita," skonštatovala viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

Združenie miest a obcí Slovenska o minimálnej mzde rokovalo s odborármi. "Berieme ju ako štandardný nástroj a berieme návrh ministerstva na vedomie," dodal predseda združenia Jozef Turčány.