Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Kažimír: Ojazdené autá budú platiť nižšiu registračnú daň ako nové

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Podľa ministra financií sa spôsob platenia registračnej dane pri registrácii auta nemení z vlastnej iniciatívy, ale na popud Európskej komisie na základe udania europoslanca Sulíka.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Zavedenie dane z dividend či úprava zdaňovania v regulovaných odvetviach bude podľa zástupcov zamestnávateľov predstavovať ďalšiu záťaž pre podnikateľské prostredie. Uviedli to po dnešnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady (HSR). Rezort financií však upozornil na to, že už v programovom vyhlásení vlády (PVV) sa kabinet zaviazal k znižovaniu priamych daní.

"V balíku legislatívnych zmien, ktorý bol na dnešnej HSR pripravený, je 26 zákonov a dve nariadenia, 15 z nich malo priamo od predkladateľa uvedené, že majú negatívne dopady na podnikateľské prostredie, čo je veľa," skonštatoval viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Luboš Sirota.

Zástupcovia zamestnávateľov mali výhrady najmä k novele zákona o dani z príjmov, ktorou sa napríklad zavádza daň z dividend, či k zákonu o osobitnom odvode v regulovanej oblasti, kde rezort financií navrhuje úpravu sadzby odvodu a pokračovanie v uplatňovaní zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach. Tieto zmeny podľa Sirotu môžu zhoršiť konkurencieschopnosť Slovenska, zvýši sa administratívna záťaž a stúpnu náklady firmám.

"Má to dopady na podnikateľské prostredie v tom, že jednoducho Slovensko môže byť menej atraktívne. Diskutovali sme o dopadoch aj pri osobitnom odvode, pri poisťovníctve to môže mať dopady na poskytovanie služieb a následne sa to môže premietnuť aj v cenách. Trvalé zhoršovanie podnikateľského prostredia nie je dobrý trend, napriek tomu, že v programovom vyhlásení vláda hovorila, že má z dlhodobého hľadiska záujem zlepšovať podnikateľské prostredie," skonštatoval Sirota s tým, že aj zavedenie dane z dividend možno vnímať ako dvojité zdanenie.

VIDEO: L.SIROTA: Slovensko sa môže stať odpadkovým košom na motorové vozidlá


Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) však upozornil na to, že v PVV sa politické strany dohodli, že budú znižovať priame dane. Znížiť sa má sadzba dane z príjmov právnických osôb. "Všetkým firmám, ktorých sa to týka, by sa od budúceho roka mala znížiť sadzba z 22 % na 21 %. Nerátame s prehlbovaním odpočítateľnej položky, nevieme z tohto pohľadu uľaviť podnikateľom z hľadiska navyšovania minimálnej mzdy," upozornil Kažimír.

Zrušiť sa majú aj zdravotné odvody z dividend a budú nahradené daňou. "Prichádzame s návrhom, kde rušíme zdravotné odvody z dividend, čo je unikum v celom svete. Chceme ho nahradiť normálnou civilizovanou daňou z dividend. Dnes ju platia malí so stropom. Po novom by ju mali platiť všetci bez stropu. Dotkne sa táto zmena hlavne tých, ktorí zarábajú veľa a majú vysoké zisky, a tí kričia," skonštatoval Kažimír.

Úprava zdaňovania v regulovanom odvetví je podľa Kažimírových slov dohodou koaličných strán tiež v programovom vyhlásení. "Tento odvod je akousi formou progresívneho zodvodnenia a zdanenia firiem, ktoré pôsobia v regulovanom prostredí. Reguláciu nepovažujeme za dokonalú. Sú to firmy, ktoré sú veľmi bohaté, ktoré žijú zo státisícov klientov v prostredí, ktoré je často blízke monopolnému prostrediu a dosahujú sa vysoké zisky. Tým pádom je aj priestor na to, aby tieto firmy viac prispeli do príjmov štátneho rozpočtu," myslí si minister financií.

Po novom sa upravuje aj spôsob platenia registračnej dane pri vozidlách. "Meníme spôsob platenia registračnej dane pri registrácii auta. Nemeníme ho z vlastnej iniciatívy, ale na popud Európskej komisie na základe udania Richarda Sulíka. Toto je následkom aktivity europoslanca. Výsledkom je, že ojazdené autá budú platiť nižšiu registračnú daň ako autá nové. Pôvodný koncept bol, že mali rovnakú sadzbu. Museli sme reagovať, lebo voči Slovensku začala Európska komisia proces," doplnil Kažimír s tým, že drvivá väčšina majiteľov áut bude mať registračný poplatok nižší alebo rovnako veľký.

"Zvýšenia sa budú týkať áut s vyššími kubatúrami, ktoré sú drahšie," dodal.