Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Automobilka Groupe PSA Slovakia zvýši základné mzdy bez odborov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Automobilka navrhuje viaceré vylepšenia mzdovej politiky.

Trnava 18. mája (TASR) - Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia v piatok predstavila vyjednávačom z odborovej organizácie OZ KOVO nový návrh na priemerné zvýšenie základných miezd o viac ako 54 eur mesačne. Tento návrh je v súlade s odporúčaním sprostredkovateľa. Odborová organizácia na rokovanie neprišla so žiadnou ponukou. Nezohľadnila návrh sprostredkovateľa a návrh zamestnávateľa bez rokovania zamietla. Informoval o tom hovorca automobilky Peter Švec.

"Pre zamestnanca s najnižšou základnou mzdou predstavuje návrh zvýšenie základnej mzdy o 7,7 %. Keďže vyjednávanie trvá už takmer 10 mesiacov a Groupe PSA Slovakia chce súčasným zamestnancom retroaktívne doplatiť zvýšenie základnej mzdy za mesiac apríl a máj vo forme jednorazovej odmeny 100 eur," uviedol.

Automobilka navrhuje viaceré vylepšenia mzdovej politiky, ktoré umožnia oceniť lojalitu, skúsenosti a angažovanosť zamestnancov a prispejú k ich stabilizácii. Spolu so zavedením platových tried a so zmenami v ďalších variabilných zložkách mzdy by si zamestnanci, ktorí spĺňajú očakávania, prilepšili o 70 eur mesačne.

Vzhľadom na to, že odborová organizácia odmietla kompromisný návrh zamestnávateľa, automobilka pokračuje v príprave ďalších krokov, vrátane možnosti obrátiť sa priamo na zamestnancov.